СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Средствата за капиталови инвестиции в София са близо 500 млн. лева
 Facebook

Средствата за капиталови инвестиции в София са близо 500 млн. лева08.12.2017 / 16:11 - CityBuild.bg

Най-големият обект е строителството на третия лъч на метрото.

 

Общият размер на бюджета на Столична община за 2018 г. е 1,433 млрд. лв., което е със 104,868 млн. лв. повече от 2017 г. Собствените приходи са 653,9 млн. лв., което е с 30.4 млн. лв. повече от тази година, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

Планираните приходи от местни данъци са 306,6 млн. лв. (13 млн. лв. повече), а неданъчните приходи са 347,3 млн. лв. (17,3 млн. лв. повече). От данъка върху недвижимите имоти, който плащат всички собственици на имоти в София, се планира да бъдат събрани 103 млн. лв., а от такса смет, с която се финансира изцяло почистването и третирането на отпадъците - 200 млн. лв.

 

Средствата за капиталови инвестиции в София за 2018 г. са 492,988 млн. лв. От тях 383,613 млн. лв. са средствата, които Столична община е защитила по оперативни програми. Най-големият обект е строителството на третия лъч на метрото. 327,383 млн. лв. ще бъдат инвестирани през 2018 г. в изграждането на първите 12 станции от третия лъч. От тях 16,751 млн. лв. са собствени средства от бюджета на общината.

 

Снимка: Строителство София

 

В областта на транспортната инфраструктура 103,675 млн. лв. ще се инвестира в реконструкции на улици и булеварди, изграждане и ремонт на улици в кварталите, цялостни ремонти на трамвайни трасета и мостови съоръжения.

 

Основните обекти са: довършване на разширението на бул. "Т. Каблешков" от бул. "Бъкстон" до бул. "Цар Борис III". Освен това се планира изграждането на южното платно на бул. "Каблешков" от бул. "България" до ул. "Костенски водопад", където имотите са отчуждени; изграждане на локалната улична мрежа на Северната скоростна тангента при приключване на отчуждителните процедури, които се обжалват от собственици на имоти. Планира се да започне първият етап от изграждането на Източната тангента от бул. "Ботевградско шосе" до Северна скоростна тангента. Ще бъде довършена реконструкцията на бул. "Монтевидео" до бул. "Н. Петков". Предвижда се и продължение на ремонта на бул. "Шипченски проход", след като бъде избран нов изпълнител. Планира се още ремонт на ул. "Първа българска армия", реконструкция на бул. "Скобелев", изграждане на кръгово кръстовище при булевардите "Климент Охридски" и "Андрей Ляпчев".

 

За ремонт на мостови съоръжения са отделени 4 млн. лв.

 

Ще започне ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Славейков". Там ще се подменят канализация, трамвайни линии, настилки, ще се засадят дървета и ще се постави ново осветление. Фонтанът на площада ще бъде възстановен, пазарът за книги остава, но като място на букинисти, а не тържище за книги в кашони, обясни Фандъкова.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

За подмяна на трамвайни линии и покупка на нови мотриси са заложени 35,5 млн. лв. С част от тях ще се обнови изцяло трасето на трамваите по линия 5 - по бул. "Цар Борис III" (без участъка при Руски паметник) и ул. "Алабин". Другите обекти, който започват през 2018 г., са реконструкция на трасето по ул. "Каменоделска", както и довършване на участъка от бул. "България".

 

Общо 37,720 млн. лв. ще бъдат инвестирани в поддръжка, ремонт и изграждане на улици в кварталите. За основен ремонт на улично осветление и изграждане се предвиждат 6 млн. лева.  Общо 32 261 млн. лв. се планират за строителство, основни ремонти и енергийна ефективност на общински детски градини и училища. Повече от 13 млн. лв. от тях са за строителство на 8 детски градини и довършване на 3 други нови сгради.

 

11,7 млн. лв. са заложени за поддръжка на паркове и градини - за ремонт на Западния парк, изграждане на парк "Въртопо" в "Младост" и входа на Южния парк откъм бул. "Гоце Делчев".  1,5 млн. лв. са предвидени за ремонт на клетките на маймуните в зоопарка. 

 

10 млн. лв. са за отчуждаване на терени в кварталите "Манастирски ливади", "Витоша ВЕЦ-Симеоново", "Кръстова вада" и "Малинова долина".

 

Догодина НАГ трябва да стартира конкурсите за площад "Света Неделя", за централната зона на жълтите павета, за възстановяване на Войнишкия мемориал пред НДК и за строителството на бившата топлоцентрала на НДК в Южния парк, която да се превърне в Център за изкуство и култура. 420 000 лева са предвидени за ремонт на филиала на Кукления театър.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

София формира 40% от БВП на България и е най-голямата областна икономика с 26.7 хил. лв. БВП на глава от местното население (2.2 - 2.3 пъти по-висока стойност от средната за страната, 2015 г.). София се отличава с най-ниската безработица в България. Коефициент на икономическа активност е 62.1% срещу средно за страната 53.3%, а делът на висшистите в София e 51.4% от населението. В София е регистриран най-високият коефициент на заетост в България сред населението в трудоспособна възраст - 72.%.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано