СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов стадион в Борисовата градина вероятно няма да има
 Facebook

Нов стадион в Борисовата градина вероятно няма да има17.05.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

Сериозно разминаване има между плановете за развитие на спортната инфраструктура там и това, което предвижда проектът на ПУП, каза министърът на спорта.

 

Развитие на спортната инфраструктура в Борисова градина иска Красен Кралев, но проектът за ПУП ограничава ново строителство при съществуващите съоръжения. Предвижда обаче изграждането на нов комплекс на бившата гара Пионер, който да поеме и част от спортните съоръжения на „Спортна София".

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Министерството на спорта ще заяви своите възражения пред Направление „Архитектура и градоустройство" във връзка с предвиденото в новия Подробен устройствен план на Борисовата градина. Ако те не се приемат, планът ще бъде обжалван пред Софийски административен съд и след това пред Върховния административен съд, защото според Кралев има сериозно разминаване между плановете за развитие на спортната инфраструктура в Борисовата градина и това, което предвижда проектът на ПУП.

 

Вчера Кралев подчерта, че планът е трябвало да бъде съгласуван с министерството, защото е един от най-големите собственици на имоти в Борисовата градинa. В проекта са допуснати „доста неточности за регулацията относно урегулираните поземлени имоти", смята той. „Имоти, които са държавна собственост, са включени в съсобственост с други имоти, без за това да е дадено съгласие, смесва  се частна и държавна собственост. Не е решен и транспортният достъп до имотите и прилежащата инфраструктура", каза министърът на спорта.

 

Под ръководството на ММС са Националният стадион „Васил Левски", стадион "Българска армия", тенис зала „София", столичен колодрум "Сердика", бившият стадион „Юнак" и тенис комплекс "Академик".  Според Кралев за нито един от тези имоти проектът за ПУП не е отредил самостоятелни урегулирани поземлени имоти, за да може да се дадат и конкретни параметри за застрояване. „Ако не се построят нови съоръжения, съществуващите няма да бъдат годни за провеждане на спортни събития съвсем скоро", каза Красен Кралев. 

 

ММС подкрепя идеята за нов стадион на територията на "Българска армия", но при тези параметри на устройствения план тя няма да може да бъде реализирана, отбеляза Кралев. Припомняме, че в началото на април две архитектурни фирми представиха концепции за нов стадион на ЦСКА пред основните акционери в клуба, но според главния архитект на София Здравко Здравков изискванията на ФИФА са да се осигурят паркинги и подстъпи към спортното съоръжение, но това трудно може да се осъществи в Борисовата градина. По тази причина евентуалният проект най-вероятно ще се осъществи на друго място в столицата.

 

Припомняме, че проектът за ПУП предвижда за Националния стадион „Васил Левски" и за Комплекс „Българска армия" единствено модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки. Не се допуска изграждане на нови и разширяване на съществуващите спортни игрища, внасяне на нови архитектурни обеми и съоръжения, както и промяна в параметрите на застрояване.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Предвижда се също ремонт на Стадион „Юнак" /зимната пързалка „Дружба"/, като се възстанови оригиналния му облик /на снимката долу вляво/.

 

 

Планът обаче предвижда изграждането на изцяло нов комплекс Център за спорт и култура „Пионер", който да поеме и част от спортните съоръжения на „Спортна София".

 

 

"Много сериозна дискусия трябва да се проведе за спортните съоръжения в Борисовата градина. Потребностите на София са големи и не трябва да се ограничава реконструкцията на сега съществуващите съоръжения", категоричен бе спортният министър. Красен Кралев изрази убеденост, че архитектите ще се съобразят с предложенията на ММС, защото спортните обекти в София са от национално значение и се ползват от български граждани от цялата страна.

 

Обществените обсъждания за ПУП на Борисовата градина ще се проведат на 5 и 26 юни в УАСГ. На първата дата проектантите ще представят проекта пред граждани, дружества и организации, които могат да подадат писмени предложения и становища до 21 юни в администрациите на районите „Средец", „Изгрев" и „Лозенец". На 26 юни ще се проведе заключителната дискусия, на която ще бъдат обсъдени постъпилите предложения.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано