СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
STARH получи почетно отличие за жилищната сграда А3
 Facebook

STARH получи почетно отличие за жилищната сграда А313.10.2016 / 09:30 - citybuild.bg

Тя беше отличена от AMERICAN ARCHITECTURE PRIZE в категорията Residential Architecture.

 

75 проекта получиха AMERICAN ARCHITECTURE PRIZE. Тази година е обърнато повече внимание върху социалния контекст, отговорното използване на енергията, реновирането и повторната употреба. Журито на AAP избра проекти в 41 категории в архитектурата, интериорния дизайн и ландшафтната архитектура. Жилищната сграда А3 на STARH получи почетно отличие в категорията Residential Architecture.

 

 

 

Строежът на жилищната сграда А3-Advanced Architecture Apartments по проект на STARH започна през юни миналата година. Тя е хармонично вписана в контекста на средата и ситуирана в една от най-съвременните зони на София - бул. „България", А3 от STARH е замислена да бъде актуална, контекстуална и авангардна. 

 

 

Сградата е разделена на пет обема, свързани в общ ансамбъл, определящ крайния ѝ силует. Петте обема са очертани с меки и елегантни форми, които могат да се асоциират с пет планински върха или силует на семейство с три деца, но по-дълбокият замисъл на идеята е да бъдете стимулирани да самоопределите формата, ставайки съпричастни със сградата.

 

Създаването на А3 е протекло отвътре-навън, тоест дизайнът следва функцията, като именно този подход от STARH считат за правилен при проектиране на жилищни сгради. Планирана е безкомпромисна функционална схема, съобразена изцяло с програмата на инвеститора. В план ясно се четат правилни, ортогонални форми, доставящи комфорт на обитаване и флексабилност при организация на интериорното пространство.

 

 

Сградата е разделена на пет тела (входа), всеки със собствена вертикална комуникация. Първите два - А и Б, разполагат с по два апартамента на етаж, а В, Г и Д - с по три. Малкият брой апартаменти на етаж повишава усещането за луксозно обитаване и осигурява повече лично пространство. Всички дневни пространства са ситуирани на изток-югоизток с богато остъклени фасади, гледащи към Витоша и градския силует. Партерният етаж е предвиден за търговски площи - магазини с големина от 50 до 100 кв.м, общо 13 броя. Паркирането е обезпечено посредством две подземни нива, като цялата свободна надземна площ е планирана за озеленяване и рекреация.

 

Интериор общи пространства

 

 

 

 

Дизайнът на А3 вплита в себе си строга елегантност и меки органични форми. Сградата се възприема еднакво добре в цялостен силует и от различни ракурси. Усещането за елегантност и изтънченост е подчертано и от предвидените във фасадата материали - стъкло и Fiber C. Стъклото е решено в два цвята - прозрачно и графитен Lacobel. Освен естетика и функционалност, предвидените материали осигуряват дълговечност и лесна поддръжка на сградата във времето. 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ