СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
10 стари софийски сгради, възстановени в последните години
 Facebook

10 стари софийски сгради, възстановени в последните години27.05.2020 / 16:22 - CityBuild.bg

Решихме да направим класация на сградите, които бяха реновирани адекватно, казват авторите на снимките - Етюд-и-те на София.

 

1. Къща на проф. Райко Горанов - ул. "Дунав" 2.

 


Има къщи, които ни впечатляват, има сгради, които ни карат наистина да преоткриваме София, а съществува и тази къща, която направо ни показва как трябва да се реставрира в София. Тя е дело на австрийския арх. Карл Хайнрих, който през 1912 г. буквално я обсипва с декоративни орнаменти, лица и лъвове. Къщата е принадлежала на проф. Райко Горанов (1869-1940), един от големите дарители на университетската библиотека. Преди няколко години бе реставрирана, като запази дори старата си ограда и врати. Климатиците пък са окачени на покрива, показвайки, че не е нужно една сграда да бъде надупчена, за да бъде отоплена.

 

2. Дом на Христо Попов - ул. "Г. С. Раковски" 167.

 

 

Домът на кмета на града, управлявал в периода 1899-1901 г., и герой на Сръбско-българската война, е пример за красота и изящество. В продължение на десетилетия не се знаеше дори кой е собственикът. В крайна сметка преди няколко години бе спечелена за културата ни и превърната в галерия.

 

3. Дом на Ив. Басаров - бул. "Витоша" 30.

 

 

Една класическа сграда, притисната между високите здания на бул. „Витоша". В продължение на години червената фасада беше на ръба на разрушението, но надлежното реставриране й върна красотата.

 

4. Къщата на семейство Каназиреви - бул. "Христо Ботев" 82.

 

 

Построена е през 1912 г. срещу зданието на Барух Мюшолам. За съжаление историята на тази красавица тъне в забвение. Реставрирана през 2018 г. в свежи цветове, тя е още един от примерите за красива София.

 

5. Орелъ Палась - бул. "Княгиня Мария Луиза" 45.

 

 

Има такива сгради, които ни показват колко точно е била красива Стара София. Една от сградите е тази. Построена като хотел през 1925 г., тя е била прехвърляна на различни стопани, народна власт и фирми до момент, в който главите на двата орела буквално висяха от арматурата. Преди две години къщата бе реставрирана, а орлите й получиха нов живот.

 

6. Посолство на мира - ул. "Георги Бенковски" 25.

 

 

Ползвател на къщата се води Семейната федерация за световен мир и обединение (СФСМО). Зад това име стои основателят на противоречивата Църква на обединението - преподобният милионер Муун, който почина през 2012г.

 

7. Къщата на Киро Стефанов - ул. „Париж" 1.

 

 

Геният на арх. Никола Лазаров, оставил своя отпечатък сред храмове на архитектурата в София, проличава в къщата на ул. "Париж" 1. Всеки един от елементите - кованото желязо на покрива, парапетите и орнаментите, показва колко точно е струвало да учиш архитектура в Париж. Сградата на няколко пъти бе реставрирана, като дори смени цвета си - от цвят бордо до днешните бежови цветове.

 

8. Къщата на Андрей Цанков - ул. ''Врабча'' 9.

 

 

Сградата е построена през 1919 г. отново от известния наш архитект Никола Лазаров, построил много емблематични сгради - Съдебна палата, двореца Врана и т.н. Сградата в стил барок се отличава от околните къщи с богатата си украса - каменни женски глави, изваяни върху фасадата, корнизи, разнообразени с пластики, балкони с оригинални метални и каменни парапети.

 

9. Ъгловата къща на ул. ''Пиротска'' и бул. ''Стефан Стамболов''.

 

 

Издигната през 1911 г., тази къща на братя Битракови - производители и търговци на маслини, е била представител на типичните за "Пиротска" магазини с жилища върху тях, помещаващи семействата на търговците. През годините тя бе силно занемарена и на практика бяхме изгубили надежда, че може да бъде оправена. Обаче това се случи. Тихичко и без да създава новини, тази красавица си върна хубостта, която беше изчезнала за няколко десeтилетия.

 

10. Жилищно-търговска сграда на Барух Мюшолам - бул. ''Христо Ботев'' 95.

 

 

Сградата е типичен пример за направлението Ар Нуво от 1912 г. А последната реставрация показа, че тази сграда отново може да върне блясъка си.

 

Сградите паметници на културата в София са 1 400, като в лошо състояние са около 250. Към всички предприемаме действия, каза наскоро главния архитект Здравко Здравков и напомни за програмата „Културно наследство", която подпомага собствениците на недвижими ценности в реставрацията, консервацията и социализацията им.

 

Източник: Етюд-и-те на София / Sketches of Sofia

 

 
още от Новини

още от АРТ