СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Старите басейни в Централна минерална баня стават зали за култура
 Facebook

Старите басейни в Централна минерална баня стават зали за култура02.11.2018 / 15:40 - CityBuild.bg

Идеята за спа комплекс в Музея за история на София отпадна поради липса на инвеститор.

 

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов и проектантът арх. Станислав Константинов /проектант на реконструкцията на Централна минерална баня/ представиха проекта на общината за разширяване на Музея за история на София. Идеята е културната институция да се разпростре в цялата сграда на бившата централна баня.

 

Част от новите пространства ще бъдат използвани за допълване и обогатяване на постоянната експозиция на музея с темите за развитието на архитектурата и градоустройството, за борбите за национално обединение на България, за спасяването на българските евреи и други. Плановете са мъжкият и женският басейн в старата къпалня /които в момента се използват като склад на Музея/ да се превърнат са многофункционални зали, като се запази автентичния им интериор. В тях ще могат да се провеждат концерти, театрални постановки, кино прожекции, също така различни видове събития и форуми.

 

 

Предвижда се женският басейн да стане музикална зала с около 150 места, а мъжкият - театрална с 250 места.

 

 

Реставрацията предвижда и „зала на водите“ с почит към минералната вода. Тя ще бъде изградена в двата вътрешни двора на музея, които ще бъдат обединени, а в основата ще бъде изворът с минерална вода. Обмисля се вариант и тържествените сесии на Столичния общински съвет да се състоят там.

 

Ще бъдат обособени Център с образователни програми и ателиета за деца.  В сутерена ще има и модерни депа за съхранение и ателиета за реставрация. В подпокривните пространства ще има зали за съвременни изложби и инсталации. 

 

 

В сградата ще се обособи и мемориал на авторите на сградата - Фридрих Грюнангер, Петко Момчилов и Харалампи Тачев. Освен обновяване на помещенията, е предвидено модерно сценично оборудване и модулна сцена, така че желаещите да провеждат културни събития да не се налага да си търсят реквизит от външни места.

 

 

Геотермалната станция в подземието на сградата, с която се отоплява завършената вече част от Музея на София, ще отоплява и втората част, когато бъде реставрирана.

 

Снимки: dnes.bg

 

Идеята е в центъра на София да има "жив музей", в който постоянно да се случва нещо, хората да се срещат по различни поводи и да общуват. Специално внимание ще е отделено на децата - с пространства за ателиета и други занимания за тях.

 

 

Намерението на общината беше неизползваното в момента крило да се превърне в спа комплекс. През годините обаче не се яви инвеститор, който да го изгради. Концесионирането на обекта също не се получи, въпреки няколкото опита да се стартира процедура. Причините били липсата на места за паркиране, както намалелият дебит на минералната вода след слабо земетресение през 2012 година. В същото време търсенето на зали за сценични събития в центъра на София било голямо. Така оставащите около 7500 кв. м ще бъдат използвани за културни дейности.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Сегашният музей в реставрираната част на банята е реализиран с 2 млн. лв. общински средства и 5 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие" и беше открит през 2015 г. Разширението на културната институция ще струва между 7-10 млн. лв., като с проекта ще се кандидатства по ОПРР, по мярката за туристически атракции.

 

Докладът за проекта е внесен в Столичния общински съвет. Предстои разглеждането му в комисии. Ще има и обществено обсъждане.

 

 
още от Новини

още от София

още от АРТ