СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира благоустрояването на парк "Славеева река" в Айтос
 Facebook

Стартира благоустрояването на парк "Славеева река" в Айтос20.03.2017 / 15:29 - citybuild.bg

Това е първият спечелен проект от общината за ремонти в парка от 30 години насам.

 

Осигуреното финансиране е 1,6 млн. лв.

 

 

Ремонтите започват от входната арка. Колоните ще бъдат облицовани с естествен камък, а над тях ще бъде поставена арка от дърво. Повдигнатата площадка ще бъде премахната, за да се улесни достъпъът на бебешки и инвалидни колички.

 

Предстои алеите да бъдат преасфалтирани и да се изгради ново парково осветление. Кътът за отдих, близо до входа на парка, ще бъде застлан с плочи от естествен камък. Пейките ще бъдат подменени, ще бъдат поставени нови кошчета за смет.

 

Проектирана е тиха крайпътна алея, която ще свързва реновираната детската полщадка със зоната около лятната естрада. Алеята ще върви по сега съществуващата пътека, следваща линията на река "Славеева". Планира се в басейна да бъде изграден спортен комплекс с две футболни игрища, едно баскетболно игрище, скейт площадка, поле за бадминтон и тенис на маса. За целта ще бъде положена изкуствена трева, отделните игрища ще бъдат заградени с ограда, а около комплекса ще бъде подменена настилката. Ще се изгради парапет и ще се реконструират стъпалата, по които се стига до комплекса. Предвижда се изграждаенто на дренажна система за събиране на повърхностните води.

 

 

И сградата на лятната естрада предстои да бъде основно ремонтирана. Предвижда се цялостна подмяна на настилките в съблекалните, баните и останалите помещения, подмяна на фаянса по стените, цялостно измазване и боядисване с латекс на стените и таваните, ще бъде подменена вътрешната и външната дограма. Ще бъде изпълнена цялостна дренажна система около сградата и хидроизолация по целия периметър на откритата сцена, като се предвижда при откопаването за полагане на дренажа да се изпълни хидроизолация и на стените отвън. Отпадъчните води ще се отвеждат към модулна пречиствателна станция, от която след пречистване ще се заустват в реката. Отвън сградата ще бъде изпълнена с минерална мазилка върху шпакловка. Цокълът ще е облицовка със студоустойчив гранитогрес. Ще има и покривно покритие.

 

В близост до лятната естрада се предвижда изграждането на първата обществена тоалетна. По продължение на алеята ще бъдат поставени пейки. Съществуващата водна площ, която се намира близо до лятната естрада, ще бъде обновена. Според проекта, около нея ще бъде изграден кът за отдих с пейки.

 

До реконструираната водна площ, от страната на язовира, се предвижда да бъде изградена голяма комбинирана детска площадка. Тя ще бъде оградена от щампован бетон, имитиращ естествен камък. Детската площадка ще е покрита със саморазливна ударопоглъщаща каучукова настилка с дебелина 40 мм. В нея ще бъдат разположени три люлки тип "везна", шест комбинирани детски съоръжения, пясъчник и двойна люлка тип "махало". Около детската площадка ще бъдат разположени пейки, беседка и кошчета за смет, както и информационна табела.

 

Съществуващата детска площадка, намираща се в непосредствена близост до зоопарка, ще бъде реконструирана в кът за катерене. Предвижда се изграждане на алея от армиран щампован бетон около голям пясъчник, в който ще бъдат раположени шест детски катерушки.

 

Проектирана е и зона за пикник. Тя ще бъде разположена близо до занемареното барбекю кътче, което се намира между зоопарка и Козела. Зоната ще бъде покрита с щампован бетон, имитиращ естествен камък и дърво.

 

Планираните дейности обхващат цялата площ на парка от 381.305 дка, включително и подходите към него. "Славеева река" е част от цялостен комплекс за отдих, култура, спорт, туризъм и съхранени традиции на територията на града. Свързаността му с Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер" и многото природни, исторически и архитектурни забележителности го правят привлекателно място за отдих за жителите на целия Бургаски регион.

 

 
още от Новини

още от Страната