Стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS

129

Нов брандинг, лого и приз са само част от изненадите, съпътстващи тазгодишният конкурс


Юбилейно издание под мотото „ARCHINOVA - 10 години в подкрепа на креативността"

Пригответе се за участие - за десети пореден път в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS ще объдат отличени качествената архитектура, иновациите и баланса между инвестиция и идея. Всяко издание на конкурса се развива с нови направления, категории и партньори, и има все повече участници, които показват, че архитектурата е форма на творчество и начин за подобряване на средата, в която живеем. Проекти, реализации и концепции показват вдъхновение, енергия и смелост, а решенията дават на производители, доставчици и изпълнители правилната посока, за да разработват нови продукти и технологии.

В резултат на труда на архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти има положителна промяна в облика на населените места и начина ни на живот в сградите и околните пространства. Конкурсът показва най-доброто от бранша в България и едновременно с това дава възможност за дискусия.

Предстоящата юбилейна церемония по награждаването в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 е особено важна за нас и затова ще я подготвим със специално внимание. Тя ще се проведе по време на следващото издание на Архитектурно-строителната седмица в началото на април 2024г. в Интер Експо Център с много повече гости и изненади. За нас е удоволствие да споделим, че по повод десетата ни годишнина ще имаме и осъвременени брандинг, лого и приз.    

Екипът ни ще подготви и видео от събитието, което дава възможност на тези, които не успеят да присъстват на живо, да усетят атмосферата на церемонията, да видят добрите примери на архитектурата и да чуят коментари на журито, на партньорите на конкурса, и, разбира се – на победителите.

Вижте повече за конкурса тук.

Защо да участвате?  

Като начало, ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS е платформа, която ви дава шанс за изява пред широка аудитория, независимо дали сте млади или утвърдени таланти, като може да добиете опит, ако все още не сте участвали в конкурси. Годишните награди ви помагат да се ориентирате в работата на своите колеги, като може да получите допълнително вдъхновение и да откриете нови партньори във вашата област.

Конкурсът е създаден, за да даде възможност да се легитимирате на архитектурната сцена в национален и международен мащаб. Спечелването на награда носи признание, повишено доверие, престиж и възможност вашият проект или концепция да се превърне в реалност, а реализациите ви да доведат до бъдещи проекти.

Церемонията по връчването на наградите пред архитектурната колегия и представителите на строителния бранш ще ви донесе удовлетворение и незабравим спомен, ако сте сред номинираните или излезете на сцената като победител и получите сертификат и физически приз. Участието в събитието ще ви предложи още стилна атмосфера, неформални срещи и разговори с представители на медиите.

И накрая – вашите творби остават в галерията на сайта на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS, а спечелването на награда ще бъде отразено както от нас като медии-организатори на конкурса, така и в публикации на нашите медийни партньори. Публичност ще ви бъде осигурена и в социалните мрежи, а самите вие може да използвате снимки, видеа и етикета “Победител в ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS“ за вашите комуникации.

Вижте условията за участие тук.

Категории

В миналогодишното издание за първи път в конкурса бяха включени направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“ и допълнителна категория към направление „Архитектура“ - за културно наследство. И тази година в двете направления ще бъдат оценявани проекти, реализации и концепции, като в последната категория могат да участват и студенти. Целта е всеки да намери своето място и да се обхване по-голям спектър от архитектурата и строителството.  

Категории за направление „Архитектура“

Реализации (ново строителство, реставрации и реконструкции):

  • Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
  • Еднофамилни жилищни сгради
  • Обществени сгради (университети, училища, детски градини, театри, кина, библиотеки, читалища, здравни заведения, конферентни центрове, домове за възрастни хора, спортни и обществени зали и други)
  • Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради, сгради със смесено предназначение
  • Хотели, ваканционни селища, атракциони и спа центрове, центрове за рекреация, спорт, развлечения и туризъм
  • Реставрация, консервация, реконструкция на стари сгради и сгради - паметници на културата

Проекти (ново строителство, реставрация и реконструкция):

  • Многофамилни жилищни сгради и жилищни комплекси
  • Еднофамилни жилищни сгради
  • Обществени сгради (университети, училища, детски градини, театри, кина, библиотеки, читалища, здравни заведения, конферентни центрове, домове за възрастни хора, спортни и обществени зали и други)
  • Бизнес, административни, търговски и индустриални сгради, сгради със смесено предназначение
  • Хотели, ваканционни селища, атракциони и спа центрове, центрове за рекреация, спорт, развлечения и туризъм
  • Реставрация, консервация, реконструкция на стари сгради и сгради - паметници на културата

Концептуални проекти

В тази категория участници могат да бъдат архитекти, кандидат-архитекти и студенти по архитектура. Всички участващи проекти се оценяват общо.

Категории за направление „Ландшафтна архитектура, урбанизъм и елементи за градска среда“

Реализации:

  • Частни обекти (ландшафтен дизайн на дворове и градини на къщи, пространства на хотели, бизнес зони, затворени жилищни и други комплекси, производствени зони, хипермаркети, здравни заведения и други)
  • Обекти за обществено ползване (градоустройство, урбанизъм, ландшафтен дизайн на площадни пространства, улици, междублокови пространства, детски площадки и атракционни зони, туристически обекти, съоръжения и зони за спорт)
  • Градски паркове и градини, лесопаркове, мемориални паркове, крайбрежни/крайречни зони, курортни зони и други
  • Климатично положителен дизайн (подобряване на микроклимата на градската среда, зелени покриви, зелени фасади, градско земеделие и други)

Проекти:

  • Частни обекти (ландшафтен дизайн на дворове и  градини на къщи, пространства на хотели, бизнес зони, затворени жилищни и други комплекси, производствени зони, хипермаркети, здравни заведения и други)
  • Обекти за обществено ползване (градоустройство, урбанизъм, ландшафтен дизайн на площадни пространства, улици, междублокови пространства, детски площадки и атракционни зони, туристически обекти, съоръжения и зони за спорт и други)
  • Градски паркове и градини, лесопаркове, мемориални паркове, крайбрежни/крайречни зони, курортни зони и други
  • Климатично положителен дизайн (подобряване на микроклимата на градската среда, зелени покриви, зелени фасади, градско земеделие и други)

Елементи за градска среда:

Продуктов дизайн (категорията е отворена за участие на продукти и проекти, включително, но не само, на ландшафтни и градински дизайни, ландшафтни продукти и елементи за градска среда, паметници, детски площадки, градински и паркови съоръжения, външно осветление, огради, външни сцени, павилиони, кашпи, пейки, беседки и други)

Концептуални проекти

В тази категория участници могат да бъдат ландшафтни архитекти и урбанисти, както и студенти по ландшафтна архитектура и урбанизъм. Всички участващи проекти в тази категория се оценяват общо.

Жури

Наградите се определят от доказани активно работещи професионалисти с опит и това ги прави стойностни. И макар винаги да има различни мнения относно оценката на журито, то се старае да открои качествата на проектите, да бъде безпристрастно и, разбира се, да следва основните критерии за оценка: иновативност на решенията и приложените технологии, устойчивост, функционалност, естетика и хармоничност. И тази година журито за двете направления ще е в различен състав и ще оценява само за конкретното направление.

Направление „Архитектура“:

арх. Тихомир Казаков
арх. Владимир Михов
арх. Венелин Кокалов
арх. Павел Гетов
арх. Тодор Обрешков
арх. Георги Кътов
арх. Петър Торньов
арх. Теодор Тодоров
арх. Вяра Запрева

Направление „Урбанизъм, ландшафтен дизайн и градска среда“:

арх. Венета Кавалджиева
ланд. арх. Александър Петров
урб. Благой Петков
арх. Цветан Симеонов
ланд. арх. Мирела Димитрова-Дуайар
aрх. Мила Никифорова
арх. Милена Фетваджиева

Вижте повече за членовете на журито тук.

Календар на конкурса и такси за участие

Начало: 18 май 2023г.

Ранна регистрация: 18 май – 18 юли 2023г.
Такса за архитекти/ландшафтни архитекти и фирми: първи проект - 135 лева, за втори/трети проект по 80 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  
Такса за студенти: първи проект - 45 лева, за втори/трети проект по 20 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  

Стандартна регистрация: 19 юли – 18 септември 2023г.
Такса за архитекти/ландшафтни архитекти и фирми: първи проект - 195 лева, за втори/трети проект по 80 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  
Такса за студенти: първи проект - 60 лева, за втори/трети проект по 20 лева (всеки следващ след третия подаден проект не се таксува)  

Публикуване на подадените проекти в сайта: 2 октомври 2023 г.

Журиране първи етап: 02.10.2023 - 18.10.2023 г.
Журиране втори етап: 19.10.2023 - 30.10.2023 г.

Церемония по връчването на наградите: април 2024г.

Регистрирайте се за участие тук.

Организатори

Организаторите на наградите са специализираните медии в областта на архитектурата, строителството и интериорния дизайн: Citybuild.bg, списание ОЩЕ ЗА КЪЩАТА и  THE BUILDING.

Партньори

Конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS е подкрепен от водещи фирми, браншови организации и учебни заведения, от които също зависи качеството на архитектурата. Фактът, че те са събрани в едно събитие е пример как трябва да подходим към развитието на българската архитектура – в партньорство и сътрудничество.

Генерален партньор


 

 

Златни спонсори


                                  

 

Сребърни спонсори


 

                             

 

                          



Profilink
 

Спонсор събитие


 

                          

                 

Партньори



                                                     

 

                                    

 

                          

 

Медийни партньори


 

  

    

      

 

  

 

Вижте победителите от миналата година тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата