СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира избор на изпълнител на инсинератора в София
 Facebook

Стартира избор на изпълнител на инсинератора в София08.01.2021 / 13:29 - CityBuild.bg

Срещу изграждането на инсталацията за производство на енергия с оползотворяване на RDF гориво има много критики и дело в АССГ.

 

 

Позиция на общината

 

Процедурата за проектиране и изграждане на инсталация за производство на енергия с оползотворяване на RDF гориво в София е изпратена за публикуване в Официален вестник на Европейския съюз и Aгенцията за обществени поръчки. Проектната документация е одобрена от Европейската инвестиционна банка и разработена от датската консултантска компания COWI AS, съобщиха вчера от Столична община.

 

Изграждането на инсталацията за производство на енергия е трета, последна фаза от Интегрираната система за оползотворяване на битовите отпадъци на територията на Столична община. Според СО с нея се гарантира завършено екологично, сигурно и независимо решение за целия процес на управление на отпадъците на София. 

 

Проектът за инсталацията премина през процедура по предварителна оценка от Европейската комисия и беше одобрен за финансиране по Oперативна програма „Околна среда". 57,65% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране, а за остатъка е осигурен инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка. Прогнозната стойност на поръчката с възложител „Топлофикация София" ЕАД е 292,2 млн. лв. Срокът за получаване на оферти е 15.03.2021 г., а срокът за изпълнение - до 31.12.2023 г.   

 

Изпълнението на дейностите в обхвата на поръчката ще се осъществява в съответствие с договорните условия на FIDIC за технологично оборудване и проектиране-строителство, Първо издание 1999 г. (Жълта книга). През цялото време на подготовка на проекта е използвана експертна помощ от Европейската комисия, ЕИБ, ЕБВР и Джаспърс. 

 

Преди началото на реализацията на интегрираната система за оползотворяване на битовите отпадъци София депонираше 100% от отпадъците, които градът произвежда. С реализацията на първите две фази делът на депонирането беше намален на 16%, а с изграждането на инсталацията за производство на енергия от RDF гориво процентът на депониране ще бъде под 10%. По този начин Столична община ще покрие изискванията на Европейската комисия към 2030 г., казват от общината. 

 

Инсталацията ще бъде построена на площадката на ТЕЦ „София" като ще замени част от старите производствени мощности. Според СО, ще се намалят емисиите на парникови газове и въглеродният отпечатък и ще осигури диверсификация на над 10% горивната база на дружество. 

 

„Инсталацията отговаря напълно на изискванията на националното и европейско законодателство за опазване на околната среда и е в съответствие с най-съвременните технологии, прилагайки най-добрите налични техники за третиране на отпадъци за енергия в съответствие с европейските директиви и изисквания. Над 400 подобни инсталации работят на територията на Европейския съюз, като страните, постигащи най-високи стойности за рециклиране, са с най-голям брой действащи инсталации: Дания с 26 броя; Швеция с 34, Обединеното кралство с 40, Германия - 96, Франция - 126,  Швейцария - 30, Белгия - 17, Нидерландия - 12, Австрия - 11 броя", казват още от Столична община.

 

Позиция на еколози и опозиция

 

Според еколози и опозиция, ако се построи инсинератор в София, „ще изхарчим милиони евро пари от ЕС, ще връщаме кредит, ще плащаме за оперативните разходи 30 години, потенциално ще плащаме и глоби за непостигане на новите цели за рециклиране, ще плащаме за извозване на токсична пепел към Германия. Но освен с пари, ще плащаме и със здравето си, защото горенето на отпадъци не е безвредно". Според сдружение „За Земята" „една важна част от договореното между Европейския парламент и Съвета за финансирането по фонда за справедлив преход е, че "изгарянето на отпадъци не трябва да получава подкрепа, тъй като тази дейност принадлежи към долната част на йерархията на кръговата икономика на отпадъците." Проектът за инсинератор в София става все по-нелеп и морално остарял, казват още от сдружението.

 

В началото на юни миналата година мнозинството в Столичния общински съвет (СОС) от ГЕРБ-СДС, ВМРО и "Атака" реши, че референдум дали да се изгради инсталация за изгаряне на отпадъци няма да се проведе. Малко след това, на 17 юни, близо 5 години след началото на битката за чист въздух в съда, ВАС отмени решението на Административния съд, с което беше одобрено изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София и върна делото на АССГ за ново разглеждане от друг състав. Заседанието беше насрочено за 19 октомври 2020г.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано