СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира конкурсът за преустройство на бившата топлоцентрала на НДК
 Facebook

Стартира конкурсът за преустройство на бившата топлоцентрала на НДК09.03.2017 / 15:23 - citybuild.bg

Целта е превръщането ѝ в център за изкуство и култура. Крайния срок за подаване на проекти е 12 май.

 

 

Столична община кани архитекти в открит конкурс за реконструкция на сградата на бившата топлоцентрала на НДК и превръщането ѝ в център за изкуство и култура. Целта е да се създаде място за изява на независимите артисти в България и да се докаже, че изоставените индустриални пространства в градската среда имат потенциал за нов живот.

 

 

Цели на реконструираната топлоцентрала

 

01 Да действа като активно ново обществено пространство за култура в центъра на София

 

02 Да осигурява условия за широк набор от артистични прояви (театър, музика, танц, визуални изкуства), както и за образователни и социални дейности

 

03 Да се свързва пълноценно и безконфликтно с околната паркова среда

 

04 Да упражнява "регенериращ" ефект върху квартала и околните пространства

 

05 Да притежава визуално разпознаваем архитектурен образ като едновременно с това запази съществуващите белези на идентичност на мястото и сградата06Да демонстрира съвременност 

 

 

На 2 май е крайният срок за задаване на въпроси. На 12 май, 17:30 часа, е крайният срок за предаване на проекти, а през май-юни ще се проведе журирането и ще бъде обявен победител. Първата награда е 15 000 лв., втората - 10 000 лв., а трета награда е 5 000 лв. Носителят на първа награда ще бъде поканен за договаряне със Столична Община за изготвяне на технически и работен проект с общ хонорар 150 000 лв.

 

 

 

Конкурсната зона е разположена в Южен парк - II част, зад музея "Земята и хората". След построяването си през 1982 г. топлоцентралата на НДК е била функционираща промишлена сграда. Затова при проектирането и изпълнението на парка през 1984-86 г. тя е оградена с три изкуствени хълма и отделена от парковото пространство. От запад сградата граничи с Перловската река.

 

Изкуствените хълмове, както и растителността по тях и по протежението на реката, правят топлоцентралата незабележима от север, изток и запад. Едно от предизвикателствата на конкурса е да се реши по ненатрапчив начин проблемът с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда.

 

 

Задание, жури и всички останали подробности  - тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано