СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира национален конкурс „Истории, проекти и мечти върху карта“
 Facebook

Стартира национален конкурс „Истории, проекти и мечти върху карта“14.10.2019 / 15:27 - CityBuild.bg

Победителите ще бъдат обявени на 13 ноември, когато ще се проведе Световният ГИС ден в България.

 

По повод Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) и честването на 50-тата годишнина на компанията световен пионер и лидер в разработването и внедряването на Географски информационни системи (ГИС) - ЕСРИ, в България стартира национален конкурс за карти под надслов „Истории, проекти и мечти върху карта". Конкурсът насърчава всички малки и големи откриватели да разкажат своята история с ГИС технологии.

 

В рамките на конкурса всеки от участниците ще има възможност да създаде печатна или интерактивна карта, с която да разкаже история на тема, свързана с личен или обществен проект, специално преживяване, полезна информация, исторически или фактически данни, обществено значим проблем или призив за кауза.

 

 

Представените карти ще бъдат оценявани от комисия, включваща доказани специалисти в областта на географските информационни системи, ГИС приложенията, картографията и естетиката. Най-добрите творби ще бъдат изложени по време на организираните по случай Световния ГИС Ден конференция и официален коктейл, които събират повече от 600 представители от различни сфери, а сред наградите за победителите са: лиценз за водещия в света ГИС софтуер Esri ArcGIS Desktop; едногодишен неограничен достъп до най-богатия електронен образователен център за геопространствени технологии -  Esri Training; специализиран атлас със съвременни ГИС карти и др.

 

В конкурса могат да се включат както организации, така и индивидуални участници, като награди ще бъдат връчени в следните категории:

 

Устойчиво развитие (карти, които са свързани с теми като околна среда, градско развитие, лични или обществени каузи, управление при кризи, добри практики и примери от дейността на организации и др.).

 

История и култура (карти за културни събития, фестивали, чествания, традиции, паметници на културата, исторически забележителности, градове, общности, местности и др.);

 

Образование (карти, насочени към обучението, образованието и изучаването; истории за училище, университет, образователна институция, курс, кръжок и всичко, което ни помага да се развиваме и обогатяваме с нови и полезни знания);

 

Пътуване и туризъм (познати и непознати места, пътища, гледки и преживявания, свързани с красотата на нашата родина).

 

 

Победителите от конкурса „Истории, проекти и мечти върху карта" ще бъдат обявени на 13 ноември, когато ще се проведе Световният ГИС ден в България в „София хотел Балкан", както и на уебсайта и Facebook страницата на ЕСРИ България.

 

Официален инициатор и организатор на Световния ГИС ден е ESRI, който в продължение на 50 години предоставя научни постижения, иновативни технологии и мощни инструменти, превръщайки географските информационни системи в достъпен и полезен инструмент за по-ефективно разгръщане на идеи, планове и проекти. ГИС технологиите подпомагат по-доброто разбиране на събитията и взаимовръзките между обектите в света около нас, като по този начин улесняват идентифицирането на съществуващи проблеми, и осигуряват подходящите средства за взимане на информирани решения.

 

 
още от Новини

още от Страната