СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира oтворената покана за концепция за Централната баня
 Facebook

Стартира oтворената покана за концепция за Централната баня15.05.2020 / 13:47 - CityBuild.bg

Заданието за конкурса беше финализирано след получаването на обратна връзка от над 200 граждани и експерти.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

ОП “Софпроект” обяви старта на oтворена покана за концепция за развитие на северното и източно крило на Централната минерална баня. Право да участват имат всички български и чуждестранни физически или юридически лица, както и обединения, които искат да разработят и представят убедителна и аргументирана концепция за правилното и оптимално използване на двете крила на Банята. Заданието за конкурса беше представено за първи път през март и финализирано след получаването на обратна връзка от над 200 граждани и експерти. Финалните правила на конкурса вече са публикувани тук.

 

Подборът на концепция за развитие на Банята ще се проведе в два етапа. В първия етап, който продължава до 26 юни, кандидатите трябва да подадат документи, включващи представяне на екипа, предложение за метод на работа и резюмета на концепция, бизнес план и бизнес модел. Кандидатурите се разглеждат от експертна комисия в 15-членен състав, която ще избeрe три екипа за участие във втората фаза на конкурса.

 

Във втория етап трите избрани екипa ще бъдат поканени да разработят задълбочено и в детайл своите концепции, бизнес план и модел и да представят предложенията си публично. Всеки от тези екипи ще получи възнаграждение в размер на 10 000 лева.

 

На финала Столична община ще придобие разработените концепции и ще има право да избере една от тях за реализация, да комбинира елементи от отделните разработки, да покани един или няколко експерта от екипите за последващи действия по реализацията или да се договори с авторите за друго.

 

 

Обхватът за разработка на концепциите е: Северното и Източно крило на Централна минерална баня, коминът заедно с пространството между сградата на банята и Направление "Архитектура и градоустройство", както и площад Бански и прилежащите пешеходни и транспортни подходи. Всяка предложена концепция трябва да бъде базирана на използването на минералната вода, като трябва да изяснява как ще бъде използвана тя, какви количества ще са необходими за предложените функции спрямо наличните ресурси и какво би било прогнозното потребление в средносрочен план (10 г.). Кандидатите не са задължени да включват музея като функция, но всяка идея за ново цялостно функционално устройство на сградата трябва да дава решения, а не да създава нови проблеми, казват от „Софпроект". Целта на отворената покана е да събере аргументирани идеи за съдържанието и управлението на северното и източно крило на сградата на Централна минерална баня, на базата на които впоследствие може да се инициира и архитектурен конкурс.

 

„Бъдещето на неизползваната част от Централната минерална баня в София се дискутира от десетилетия. Надявам се с тази отворена покана да намерим добре аргументирано решение, което да е в интерес на гражданите на Столична община. Затова ще работим за максимална публичност и прозрачност при подбора на участниците, разработването на концепциите, оценките и аргументацията на журито. Резултатите от работата на екипите във втората фаза ще бъдат представени публично, за да съберем и колкото може повече обратна връзка за тях”, обясни Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на екипа на „Визия за София“.

 

 

В комисията по избор влизат:

 

Здравко Здравков, главен архитект на Столична община

 

Любо Георгиев, директор на ОП „Софпроект-ОГП"

 

Д-р Венета Ханджийска-Янкулова, директор на Регионален исторически музей София 

 

Д-р урб. Ангел Буров, експерт „Урбанизъм"

 

Проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, експерт „Недвижими културни ценности"

 

Инж. Ваня Николова, експерт „Минерални води"

 

Леона Асланова, експерт „Бизнес развитие"

 

Антон Герунов, експерт „Управление на проекти"

 

Д-р Вероника Димитрова, експерт „Градска социология"

 

Даниел Лорер, експерт „Оценяване на предприемачески проекти"

 

Общински съветници:

 

Арх. Ивайло Петков, представител на ГЕРБ в Столичния общински съвет, зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa Koмиcиятa пo ycтpoйcтвo нa тepитopиятa, apxитeĸтypa, дocтъпнa cpeдa и жилищна пoлитиĸa в Столичния общински съвет и участва в Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори, както и в Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба.

 

Адв. Милка Христова, представител на групата БСП за България в Столичния общински съвет, заместник-председател на Столичен общински съвет.

 

Марта Георгиева, представител на групата Демократична България  в Столичния общински съвет, член на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори и на Постоянната комисия по европейски програми, проекти и международно сътрудничество към Столичния общински съвет.

 

Борислав Иванов, представител на ПГ Патриоти за София, председател на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност и участва в Постоянната комисия по устройство на територията.

 

Борис Бонев, независим общински съветник и член на „Спаси София"

 

С избора на комисия е удовлетворено искането за присъствието в нея на общински съветници от повече политически сили, тъй като решението за концепция за Централна минерална баня ще се вземе от Столичния общински съвет.

 

Може да следите и участвате в процеса на сайта на “Софпроект”.

 

 
още от Новини

още от София