СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
„Зелен здравословен коридор“ ще бъде изграден в столицата
 Facebook

„Зелен здравословен коридор“ ще бъде изграден в столицата23.01.2019 / 13:33 - CityBuild.bg

Проектът ще се реализира в район „Надежда".

 

Днес в Столичната община беше даден старт на проект „Регенерация и интеграция на непривлекателни градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата" (URBiNAT - URBan-Innovative-NATure). Той се финансира по Програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Дейностите предвиждат изграждане на „Зелен здравословен коридор" в столицата.

 

Проект URBiNAT е насочен към обновяване и интеграция на градски райони чрез прилагане на природосъобразни решения в четири области: енергия, вода, зеленина/природа и храна/природа. Основната цел е да се подобри градската среда.

 

Освен София, проектният консорциум включва още два водещи града - Порто (Португалия) и Нант (Франция), и градовете последователи Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Координатор на проекта е Центърът за социални изследвания към Университет Коимбра, Португалия. УАСГ е академичен партньор на СО, а Асоциацията за развитие на София ще участва в организацията и провеждането на обществените обсъждания и в популяризиране на дейностите по проекта.

 

За всеки от водещите градове в проекта програмата предвижда средства за реализация на екологични урбанистични решения в избран градски район. В София проектът ще се реализира на територията на столичния район „Надежда". Идеята на "зеления коридор" е свързването на Северен парк с минералната вода на територията на районa и подобряване на пешеходните връзки и велосипедното придвижване.

 

Зеленият коридор ще започне от велоалеята на Ломско шосе, ще мине през площада около централната гара, който се очаква да бъде напълно обновен, и ще стигне до центъра на София. Основното е създаването на пешеходни връзки, които да създадат връзката между Северния парк, останалите паркове в района, с подобряване на достъпността, доизграждане на велосипедни връзки, намиране на място на зелени покриви. Ключова роля в зеления коридор е и находището на минерална вода в „Надежда“. Водата, която дълги години не е използвана, ще бъде включена в целия този проект - било чрез използване чрез процедури или изграждане на басейн.

 

 
още от Новини

още от София