СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Стартира регистър на варненското недвижимо културно наследство
 Facebook

Стартира регистър на варненското недвижимо културно наследство06.07.2020 / 12:28 - CityBuild.bg

Близо година малък екип ентусиасти работи безвъзмездно по осъществяването на сайта.

 

Сайтът „Информационен регистър на варненското недвижимо културно наследство" предоставя свободен достъп до дигитална база данни, систематизирана според българската нормативна база. Той съдържа специализирана графична и документална информация за 510 обекта - сгради със статут на културна ценност, и предоставя подробна и изчерпателна информация и възможност за търсене на обектите по различни критерии. Сайтът е оптимизиран и пригоден за ползване от институции, специалисти, собственици, изследователи и почитателина историята на Варна.          

 

 

Екипът на varnaheritage.com: арх. Ирина Рачева (съдържание и редакция), Даниел Ефтимов (фотозаснемане и техническа обработка) и Давид Пенев (разработка на сайт), има за цел да повиши информираността и разбирането в сферата на културното наследство и така да спомогне ефективно за неговото опазване.

 

 

За основа на регистъра е използвано изследване, извършено през 2015 г., по обществена поръчка на Община Варна за актуализиране на цялостния списък с недвижимо културно наследство на града. Тогава събрахме по-голямата част от архивната информация, направихме подробно изследване на всички сгради, обясни арх. Рачева по време на представянето на  платформата на 1 юли. Данните са актуализирани към 2020 година и допълнени с актуално фотозаснемане и материали. Съдържанието на сайта е общественодостъпно и не съдържа чувствителна информация, като планове на сгради, имена на собственици и кадастрални номера.

 

 

Община Варна ще подкрепи развитието на регистъра за недвижимо културно наследство, чрез възможностите на фонд "Култура", обяви Виктор Бузев, главен архитект на общината.

 

 
още от Новини

още от АРТ