СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Нов столичен квартал ще има в района на бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна"
 Facebook

Нов столичен квартал ще има в района на бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна"20.12.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Той ще е на мястото на бившите индустриални предприятия в производствената зона "Хладилника".

 

През следващата година се планира изграждането на нов жилищен квартал в "Хладилника", въвеждането на стандарти за улични настилки и фасади, както и въвеждането на правила за поставяне на климатици. Това съобщи във вторник главният архитект на столицата Здравко Здравков по време на семинар в Правец за бюджета на общината за догодина.

 

Новата жилищна зона ще бъде разположена в бившата научно-производствена зона "Хладилника" в района на бул. "Черни връх" и ул. "Сребърна", "Люба Величкова" и "Филип Кутев", а първоначалната идея предвижда да е за 12 хил. души. В момента се подготвя 3D модел на новия квартал. "Работим заедно със собствениците на терени, за да изберем правилния микс от функции за тази зона. Прецизираме уличната мрежа, местата за училища и детски градини, пешеходни и веловръзки с Южния парк и Борисовата градина", заяви Здравков. По думите му целта е да "не се допускат грешки като с "Полигона", където работят 20 хил. души, а живеят само 2 хил.". Според главния архитект на София, бившата научно-производствена зона "Хладилника" може да се превърне в един от най-добрите квартали за живеене и работа в столицата.

 

Според Здравков бившитe индycтpиaлни плoщи ca пpивлeĸли интepeca нa мecтни и чyжди инвecтитopи, ĸoитo cмятaт дa ги пpeвъpнaт в oфиcи, жилищни и тъpгoвcĸи oбeĸти. Инфpacтpyĸтypaтa щe бъдe oбнoвeнa, щe имa дocтaтъчнo зeлeни плoщи, дeтcĸи и cпopтни плoщaдĸи, yчилищa и дeтcĸи гpaдини, ĸaĸтo и пapĸ c eзepo. Kвapтaлът щe бъдe виcoĸoтexнoлoгичeн и "yмeн", ĸaтo идeятa e нoвитe cгpaди дa имaт oбщa ĸoмyниĸaциoннa, тpaнcпopтнa и вeлocипeднa cxeмa. Oчaĸвa ce и cтpoeжът нa нoв нeбocтъpгaч, но не става ясно дали това е първоначалната идея до мол "Парадайс". Бъдeщият ĸвapтaл paзпoлaгa c гoлeми cвoбoдни пapцeли и ocигypявa глeдĸa ĸъм плaнинaтa Bитoшa.

 

 

Столичната община планира да въведе стандарти за настилките, които се поставят в града, а през януари  предстои и обсъждането на наредба за градската среда, която ще включва изисквания за цветовете и оформянето на фасадите, която първо ще засегне собствениците на здания по ремонтиращата се в момента ул. "Граф Игнатиев", както и по пресечките ѝ - "Шишман", "Шести септември" и "Солунска". "Целта е правилата за настилките да се прилагат при ремонти на улици и тротоари, дори и ако те се правят от частни инвеститори. Да се знае в града какви типове настилки се използват, а не пред всяка нова кооперация да се слагат различни плочки", съобщи арх. Здравков. Промените ще се прилагат поетапно.

 

Ще бъдат предвидени и правила за поставянето на климатиците - да не капят, да не шумят и да не се виждат. Ще бъде изготвена и подробна схема къде по "Графа" ще могат да бъдат разположени летни градини. Тази възможност ще е проучена предварително от проектанта, за да не се пречи на пешеходното придвижване.

 

Подробните устройствени планове на кварталите "Дружба" 2, "Мусагеница", "Люлин" 1 и на булевард "Сливница" също ще бъдат завършени догодина. Ще бъде готов и планът за велосипедна и пешеходна връзка по трасето на бившата жп линия от гара "Пионер".

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано