СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Столичен общински съвет се опитва да спре строежа на сградата в кв. „Стрелбище”
 Facebook

Столичен общински съвет се опитва да спре строежа на сградата в кв. „Стрелбище”14.09.2017 / 13:29 - citybuild.bg

Днес беше предприета стъпка в посока запазване на зеления терен.

 

Съветниците единодушно одобриха днес прекратяване на производството по одобряване на ПУП за имотите, попадащи в обхвата на т.5 и т.6 от Решение № 490 по протокол №66/24.07.2014 г. на СОС, с което е одобрен ПРЗ и план-схеми на мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на м. ж.к. „Красно село - кв. „Стрелбище" урб. Бл.32", които с тези точки „не се одобряват". Докладът беше внесен от главния архитект на София Здравко Здравков.

 

 

 

Припомняме, че от 2009 година статутът на терена, предвиден от НИКМИ за изграждане на 43-етажна сграда, е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на общината на два пъти отказват разрешение за строителство, но със свои решения Върховният административен съд отхвърли отказите на СО и наложи глоби на главния архитект заради неиздаването на разрешение за строеж.

 

В средата на август в обстановка на граждански протести заради сградата, Дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община издаде заповед на НИКМИ да премахне поставената ограда, която спира движението по съществуващия път, който свързва жилищни блокове от кв. "Стрелбище" с бул. "Петко Тодоров". Екипи на район "Триадица" и на дирекция "Зелени системи" пък описаха съществуващата растителност в рамките на имота и издадоха предписания за собствениците.

 

Според арх. Здравков НИКМИ се възползват от вратичките в закона. „Проведохме повече от 10 срещи за намиране на алтернативно решение по въпроса, като поведението на инвеститорите мина от арогантно през миролюбиво и отново арогантно. Те ще продължат да се борят с нас, но и ние ще продължим битката", каза днес на заседанието на СОС главният архитект.

 

И до момента той не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление. Към момента за терена няма влязъл в сила ПУП, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж. Спорът явно ще продължи в съда, а междувременно стана ясно, че ДНСК е сезирана заради незаконно асфалтирана зелена площ общинска собственост около "МИЛЕНИУМ ЦЕНТЪР" - друг висок обект на НИКМИ. 

 

 

 

Твърде много се бавят законовите промени, що се отнася до прословутият член 27, алинея 3 от ЗУТ, беше коментирано още по време на заседанието днес. Според нея ограничението за височина на сграда не важи, ако тя е построена на ъглов парцел и бъде свързана със съседните й сгради.

 

Според общинския съветник Войслав Тодоров на дневен ред са и други казуси, като сградата на „България Билдинг" на бул. „България" и ул. „Борово", както и проекта за Парадайс Тауър. Той изрази опасения относно предложенията за промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), които щели направят ситуацията по-лоша, тъй като ще позволят строеж на сгради до 40 етажа в още около 20 зони в столицата. Припомняме, че главният архитект  предлага в столицата да бъдат определени три зони за високо строителство, за останалите зони се предлага ограничение на височината от 75 метра, а за комплексните обслужващи центрове, които са по пресечни точки на големи булеварди и в големите квартали - до 125 метра.

 

Ема Димитрова 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано