СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Столична община ще се грижи за античния комплекс „Сердика“
 Facebook

Столична община ще се грижи за античния комплекс „Сердика“07.02.2018 / 14:35 - CityBuild.bg

Решението създава условия за реставрация, експониране, управление и поддържане на обекта.

 

Министерският съвет предостави на Столична община стопанисването в следващите 10 години на античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие със Закона за културното наследство от археологически или специализиран исторически музей в София.

 

След решението на Министерски съвет предстои осигуряване на информационна система и оборудване, инсталиране на липсващата експозиция в зоната под бул. “Княгиня Мария-Луиза“. За тази цел Столична община е сключила договор с Националния исторически музей при БАН, който има най-богатата колекция от римската античност.

 

В зоната ще бъдат доставени артефакти и от Регионалния исторически музей – София. Ще се организира зона с музей в пространството под бул. “Княгиня Мария-Луиза“, многофункционална зона за провеждане на културни събития, фестивали, концерти, театрални дейности и изложби. Предвижда се организиране на исторически възстановки, анимация, както и детски работилници. Обектът ще се управлява от Регионалния исторически музей – София.

 

След десетилетия на забвение, спорове, обжалвания и разнопосочни коментари през 2016 година комплексът беше откритЗоната под бул. „Мария Луиза" на Античен комплекс „Сердика" е с площ 3 150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, като включва покритото пространство под трасето на булеварда. Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.

 

 

Откритата археологическа зона между бул. „Мария Луиза" и ЦУМ е с площ около 7000 кв. м. Това е пространството между Централния подлез с храма „Света Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция ІІ-8, което е разделено на три площадни нива. Така се оформя големият подземен музей на открито, който показва три квартала на Антична Сердика. Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.

 

Снимки: citybuild.bg

 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано