СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Столична община намалява планираната инвестиционна програма
 Facebook

Столична община намалява планираната инвестиционна програма02.04.2020 / 15:00 - CityBuild.bg

Ще продължи обаче изпълнението на стратегически и спечелени европейски проекти.

 

Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат малкият и среден бизнес в столицата, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Днес кметът Йорданка Фандъкова го представя на създадената с нейна заповед работна група с представители на всички политически сили в Общинския съвет. Започва и подготовка на предложение за актуализация на бюджета с помощта на Икономическия съвет.

 

„Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.", каза Фандъкова. Посоката, в която работим, е намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса така, че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града. Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента."

 

Първият е продължаване на стратегическите за града проекти: строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с "Околовръстния път" на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра на съвременно изкуство.

 

 

Втората цел е довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които се инвестират в града и бизнеса. Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции, подчерта кметът. „С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място - обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната", каза Фандъкова.

 

Първият пакет от мерки на Столичната община включва: данъчен пакет, пакет с административни услуги, преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии, мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София. Докладът с конкретните предложения е разработен от икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от „Отворено общество", Иван Нейков и Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право. 

 

По думите на кмета "въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности.  19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за март. Най-сериозно е намалението при такса смет - 14 млн. лв. по-малко, и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон има повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване - с 1,7 млн. лв. повече. Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от "Центъра за градска мобилност" - основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя" и „зелена" зона. 6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества - „Метрополитен", „Столичен автотранспорт" и „Столичен електротранспорт". Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-та.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано