СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем на стойност 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност
 Facebook

ЕИБ и Столична община подписаха договор за заем на стойност 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност15.09.2021 / 17:16 - CityBuild.bg

Ще бъде изградена и модернизирана пътната, уличната, трамвайната, пешеходната и велосипедната инфраструктура

 

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха Рамков заем на стойност 60 млн. евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата на България. Средствата от ЕИБ помагат на Столична община да постигне своята цел за изграждане на екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите.

 

 

В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община за 2019 - 2035 г., ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура. Наред с това, може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

 

 

Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ, заяви, че София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Заемът ще бъде предоставен в подкрепа на устойчиви проекти за мобилност, с цел да се подобрят ежедневието на хората в София, да се повиши заетостта, да се подобри качеството на въздуха и София да бъде превърната в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно.

 

 

По думите на кмета на София: "Европейката инвестиционна банка е надежден партньор на София, който застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София. С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков" и бул. „Филип Кутев" ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов тласък за развитие. Знаков за София е „Зеленият ринг", който ще свърже с вело- и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София."

 

 

Заемът е в подкрепа на Плана на Столична община за устойчива градска мобилност в периода 2019 – 2035 г.

 

 
още от Новини

още от София