СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Столична община ще премахва оградата на спорния терен в квартал "Стрелбище"
 Facebook

Столична община ще премахва оградата на спорния терен в квартал "Стрелбище"17.08.2017 / 10:24 - citybuild.bg

Вчера жители пак протестираха срещу изграждане на 43-етажна сграда на булевардите "България" и "Петко Тодоров".

 

 

Протестиращите блокираха булевард "България", след което събориха оградата, с която миналата сряда собственикът ограничи достъпа на жителите до квартала. Хората се заканиха да блокират булеварда всеки ден, докато инвеститорът - строителната фирма НИКМИ, не се откаже да строи. За да подкрепят гражданите, на място дойдоха кметът на район "Триадица" Николай Терзиев, главния архитект на района и общински съветници.

 

 

 

 

От Столична община напомнят, че от 2009 година статутът на терена е за зелена площ, като предназначението му е защитено с промяна в Общия устройствен план на Столична община. На това основание главните архитекти на Столична община на два пъти отказват разрешение за строителство, но със свои решения Върховният административен съд отхвърли отказите на Столична община.

 

Позицията на Столична община в лицето на кмета на София и на главния архитект на Столична община е, че статутът на терена по Общ устройствен план, който има статут на закон, е за озеленяване и това не може да бъде променено. Целта на Столична община е да запази терена за градска градина, като използва всички законови механизми за това.

 

 

И до момента главният архитект на София не е допуснал промяна на Подробния устройствен план, като е върнал цялата процедура за повторно обявление. Към момента за терена няма нито влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство, нито е издавано разрешение за строеж. Въпреки това от фирмата строител и собственик на терена обявиха вчера, че ще търсят правата си в съда в Страсбург.  

 

Снимки: Фейсбук група "ПОМОЩ за Стрелбище" 

 

Дирекция “Общински строителен контрол” на Столична община издаде заповед на фирма “НИКМИ” АД да премахне поставената ограда, която спира движението по същестуващия път, който свързва жилищни блокове от кв. “Стрелбище” с бул. “Петко Тодоров”. Поставената ограда по границите на имота при бул. “България” и бул. “Акад. Ив. Гешов” възпрепятства и достъпа до канализационен колектор и водопровод, като ограничава нормалната им експлоатация, съобщиха днес от Столична община. Съгласно закона фирма "НИКМИ" АД има срок за доброволно премахване на оградата.

 

Вчера на място екипи на район “Триадица” и на дирекция “Зелени системи” са описали и съществуващата растителност в рамките на имота и са издали предписания за собствениците. 

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано