СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Столична община разработва нова програма за въздуха за 2021-2026 г.
 Facebook

Столична община разработва нова програма за въздуха за 2021-2026 г.14.01.2020 / 16:24 - CityBuild.bg

Граждани, институции, НПО и научни среди участват с предложения, препоръки и мнения по мерките.

 

За първи път София е влязла в средногодишната норма за фини прахови частици от 40 микрограма на куб. м на всички 6 измервателни станции през 2019 г. Това сочат предварителните данни на Столичната община, съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова на представяне на проекта за „Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026“. Общата стойност на проекта е 412 583,87 лв. и ще се реализира с финансовата подкрепа на ОПОС, национално съфинансиране от държавния бюджет и бюджета на Столичната община.

 

Това е третата програма за Качество на атмосферния въздух (КАВ). Тя трябва да е готова до края на годината и ще влезе в сила през 2021г., а мерките в нея ще действат до 2026г. Граждани, институции, НПО и научни среди ще могат да дават предложения, препоръки и мнения по мерките, с които ще се съобразят експертите, работещи по проекта.

 

При изготвяне на програмата екипът предстои да набере информация за оценка и управление на КАВ от различни източници, да направи инвентаризация на емисиите на замърсителите през 2018 г. по сектори, да анализира причините за превишаване на нормите, както и да направи дисперсионно моделиране на разпространението на замърсяването и приноса на отделните източници на емисии, да анализира вече планираните и прилагани мерки за подобряване на КАВ. Като част от новата програма ще се направи и прогнозно моделиране на зони с ниски емисии от транспорта, като се включат и емисии на ФПЧ от битовото отопление.

 

Сега действащата програма за качеството на въздуха включва над 100 мерки. Сред тях са подмяната на старите отоплителни уреди на 20 000 домакинства, ползващи дърва и въглища, а в следващите 3 години - и монтирането на 2 000 филтъра на комините на жилищни сгради в районите "Слатина" и "Красна поляна".

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано