СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Строят първата къща у нас със сертификат за пасивна
 Facebook

Строят първата къща у нас със сертификат за пасивна30.01.2013 / 13:16 - citybuild.bg

Строителни инженери от Мюнхен и Пловдив имат амбицията да построят къща, която ще има сертификат от Института за Пасивни Къщи в Дармщат, Германия.

 

Проектът е съвместна разработка на екип с ръководители и изпълнители инж. Атанас Ставрев (докторант в Института за компютърно инженерство и науки в Аахен, Германия), и инж. Николай Ставрев - мениджъри на фирма „Оберон Концептбау"-Пловдив, арх. Елена Апостолова и арх. Тихомир Стоянов от фирма "А-Факт" ЕООД-Пловдив, както и инж. Огнян Пеков и инж. Недко Шопов от фирма "Гео Сис" ЕООД-Пловдив - проектант на сградните системи. Aрх. Гергана Барабонкова от Energy+International e консултант на проекта и координира сертификацията му по Стандарта на пасивните сгради.

 

„В последните години много се говори за пасивни и нискоенергийни сгради, но на практика все още няма постройка у нас, получила сертификат за качество, издадена от Института за Пасивни Къщи в Дармщат Германия", твърди мениджърът на фирма „Оберон Концептбау" инж. Николай Ставрев. „Сложността и спецификата на това строителство не са за подценяване, за него се изискват съответните научни познания, както и екип, с опит в областта на проектирането на пасивни и нискоенергийни сгради. Като прибавим и опита ни на строители, придобит от дейността ни в Германия, съм убеден, че можем да построим пасивна къща и в България ", казва инж. Ставрев.

 

 

Къщата ще бъде изградена в с. Марково край Пловдив.  Тя е двуетажна с по 110 квадрата РЗП на ниво. На първия етаж е разположен дневния тракт и една спалня. Дневният тракт се състои от дневна и трапезария, ориентирани изцяло на юг, кухня, една спалня и санитарни и обслужващи помещения. На втория етаж е разработен нощния тракт - три спални със санитарни помещения. Разработени са и две тераси - на юг и на север на самостоятелна конструкция. Терасата на север се използва за осигуряване на достъп до проектираната покривна тераса. Покривът е плосък и така осигурява на обитателите още 100 кв. м. полезна площ. Проектантите са търсили съвременен архитектурен образ на жилищната сграда, съчетан с изискванията на стандарта за пасивна сграда.

 

 


Къщата трябва да постигне определени параметри, за да отговаря на стандарта, като се очаква разходите за отопление да са с 90% по-ниски от тези при традиционното строителство. Това изключително ниско потребление на енергия ще бъде постигнато благодарение на добрата изолация, енергоефективните прозорци, въздухонепроницаемостта на сградната обвивка и контролираната вентилация на помещенията с възстановяване на енергията от отработения въздух. Енергията, необходима за гореща вода, ще се доставя от слънчеви колектори.

 

 


"Фактът, че на проект като този в село Марково се гледа като на пилотен, ясно идва да покаже, че имаме да вървим дълъг път, за да настигнем Европейските държави в областта на енергийната ефективност. Голям брой от пасивните сгради са построени в Австрия и Германия, където има държавна политика за насърчаване на строителството на тези сгради. При нас такава политика все още няма", обяснява арх. Гергана Барабонкова. "Щастлива съм, че имам възможността да работя с този чудесен екип, който освен амбиции, има и знания и опит и вярвам, че заедно ще реализираме този проект. От съществено значение за нас е сертификацията на проекта в Института за Пасивни Къщи в Дармщат, която ще е доказателство, че сградата наистина отговаря на стандарта."

 

 

Строителството на пасивната къща ще започне през март.

 

Визуализации: "А-Факт" ЕООД 

 

 
още от Новини

още от Любопитно