СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Строителната индустрия изостава по отношение на дигитализацията
 Facebook

Строителната индустрия изостава по отношение на дигитализацията09.10.2018 / 11:27 - CityBuild.bg

Резултатът е видим - липса на прозрачност, закъснение със сроковете, надхвърляне на бюджета.

 

Дигиталната трансформация е необходимата промяна" - този призив отправи към професионалистите от сектора „Строителство и архитектура" Георги Брашнаров, мажоритарен собственик и управител на „Немечек България", по време на събитието Future of Design. С това той подкани гостите да участват в онлайн проучването на компанията за нивото на дигитализация и качеството на комуникация и взаимодействие между различните специалисти.

 

 

На 4 октомври „Немечек България" организира за четвърта поредна година събитие за архитекти, строители, дизайнери, ландшафтни проектанти и други специалисти в областта на строителството. В хотел „Арена ди Сердика" над 130 професионалисти се събраха да говорят за бъдещето на дизайна, съвременните технологии и необходимостта от дигитализация на процесите в сектора.

 

Важен акцент на събитието беше поставянето на въпроса за изоставането на строителната индустрия по пътя на дигитализацията спрямо останалите сектори. В презентацията си „Как да намерим „единен език" за комуникация" Брашнаров сподели резултатите от проучване на Newforma, които показват, че: 17% от интервюираните 100 компании смятат, че губят бизнес заради лоша комуникация и ниско ниво на сътрудничество; 27% от тях дори твърдят, че недобрата комуникация повишава текучеството в компаниите им; половината признават, че проектите им често надхвърлят бюджета или се закъснява със сроковете, а 95% от анкетираните смятат, че в компаниите им има нужда от подобрение качеството на комуникация и взаимодействие между различните специалисти и участници в процеса.

 

 

През последните години наблюдаваме примери за това как дигиталната трансформация променя съществено съвременната световна икономика. Някои индустрии са удвоили продуктивността си през последните две десетилетия чрез дигитализация на процеси, което води и до съответния растеж на бизнеса. Това обаче не е реалността в строителния сектор. Консервативен по своя характер, той продължава да бъде силно неефективен. Резултатът е видим - липса на прозрачност, закъснение със сроковете, надхвърляне на бюджета.  

 

 

Допълнителните предизвикателства са свързани с постоянното нарастване на обема данни, необходими за реализирането на един проект, което допринася за затрудненото им движение между специалистите от всички фази - дизайн, строеж, управление и поддръжка. Голяма част от тези данни се губят още при предаването на документацията. Често, когато достигне до собственика на сградата и фасилити мениджъра, информацията вече представлява обемни хартиени документи, много от които не са актуални или дори липсват.

 

 

Ако имате интерес да допринесете към проучването - може да го направите до 31 октомври тук.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор