СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Строителната индустрия изостава по отношение на цифровизацията
 Facebook

Строителната индустрия изостава по отношение на цифровизацията20.05.2019 / 13:29 - CityBuild.bg

Това стана ясно от българския доклад на Световния строителен форум WCF2019 в Любляна.

 

Колегията изостава по отношение на цифровизацията на строителния сектор и особено приемането на BIM, стана ясно от допитването сред членките на Европейският съвет на строителните инженери (ECCE). То беше представено в доклада на Мария Стефанова и Димитър Начев за инженерните организации в подкрепа на европейските инициативи, БИМ стандартизация и ускоряване на приемането на БИМ. Организационният комитет избра българския доклад като ключов за сесията "Строителство 4.0" на форума, който се проведе от 8 до 11 април.

 

 

Световният строителен форум WCF2019 прие Декларацията от 2019 г. от Любляна за сгради и устойчивост на инфраструктурата, която допринася за Програмата за устойчиво развитие до 2030 г. Форумът беше организиран от Словенската инженерна камара (IZS) под егидата на Световната федерация на инженерните организации (WFEO) и от Факултета по гражданско и геодезично инженерство на Университета в Любляна (UL FGG). Европейският съвет на строителните инженери (ECCE) беше един от съорганизаторите на събитието.

 

 

WCF2019 събра повече от 700 инженери от цял ​​свят и бе посветен на 100-годишнината на Инженерната камара на Любляна, предшественик на Словенската инженерна камара и на 100-годишнината на Университета в Любляна и беше придружен с изложба и юбилейно издание за инженерството в Словения.

 

109 лекции в четири зали бяха изнесени на форума. Лектори бяха известени имена от строителния бранш, като проф. Петър Файфар от Словения, проф. Антония Моропулу от Гърция, проф. Юинхиу Яан от Китай, д-р Марк Колман от Великобритания и др. Председателят на ECCE Арис Хацидакис представи лекцията "Конструктивна устойчивост на съществуващата инфраструктура и сгради". Всички лекции бяха предавани на живо в  цифров видеоформат с високо качество. Те вече са достъпни безплатно на уебсайта на форума. Видеоклипове вижте тук, а резюмета на лекциите  - тук.

 

 

Темите на Световния строителен форум 2019 бяха свързани с насърчаването на ключовата роля на строителните инженери за подобряване качеството на живот и устойчивото развитие:

 

Въпроси, свързани с вятърната енергия, ядрената енергия, водната енергия, слънчевата енергия, устойчивата енергия, със специален акцент върху техническата и икономическата приложимост на енергийните въпроси от значение за обществото.

 

Сливане и припокриване на материалния и дигиталния свят в едно - с цел да се създадат не само висококачествени, евтини и устойчиви, но и интелигентни, взаимосвързани и персонализирани продукти за крайния потребител.

 

Насърчаване значението на интегрирания подход към културното наследство, подкрепен от прилагането на дигитални технологии, с цел запазването и увеличаването на икономическото развитие в областите на културното наследство.

 

Обмен на гледна точка по въпроси, свързани с управлението на риска от бедствия и управлението, насочени към повишаване устойчивостта на общността по отношение на ролята на строителната индустрия и инженерите.

 

Изграждане на инженерен капацитет, съсредоточен върху укрепването на икономиките, правителствата, институциите и индивидите чрез образование, обучение, наставничество, ориентиране и мобилизиране на ресурси.

 

Подчертаване на организацията, контрола и координацията на стратегическото, тактическото и оперативното управление през целия жизнен цикъл на сградите и съоръженията - през цялото време на деня и всеки ден от годината.

 

 

Форумът завърши с гала вечеря, на която Словенската инженерна камара връчи награди за иновации в областта на строителството. Президентът на ЕСЕС Клаус Тюридъл награди бившия президент Чртомир Ремец за приноса му за успехите на ЕСЕС.

 

След форума се проведе 17-то заседание на Общото събрание на Европейския съвет на инженерните камари (ECEC). Домакин бе Словенската инженерна камара. ЕСЕС президентът награди Драгослав Шумарац (Сърбия) за дейността му като вицепрезидент на ECEC.

 

Следващото общо събрание на ECEC GAM 2019 ще се проведе в Лисабон по време на общите събития, включително общото събрание ECCE.

 

За повече инфомация вижте тук.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от EuroBuild