СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ако бях студент, щях да бъда на лекциите на ИНТЕРАРХ
 Facebook

Ако бях студент, щях да бъда на лекциите на ИНТЕРАРХ14.05.2018 / 07:00 - CityBuild.bg

Това каза новият президент на Международната академия на архитектурата Амедео Скиатарела.

 

 

Ако бях студент, щях да бъда в залата

 

Вчера на откриването на 15-о издание на ИНТЕРАРХ 2018 избраният нов президент на Международната академия на архитектурата арх. Амедео Скиатарела /на снимката долу в ляво/ благодари на досегашния президент акад. Георги Стоилов за значимата му дейност до този момент, след което заяви: "Имате възможност да слушате на живо най-добрите архитекти в света и ако бях студент, щях да бъда в залата". В ИНТЕРАРХ 2018 /което вече ще се провежда отново на две, а не на три години/ ще участват лектори от България, Полша, Китай, Италия, Малайзия, Турция, Русия, Мексико, Германия, Малта, Грузия, Индия, Мексико, Япония, САЩ, Словакия и Сърбия.

 

 

Арх. Скиатарела заяви, че Международната академия на архитектурата трябва да върне дълга на нейните основатели, но това означава много работа. МАА ще остане в България, но трябва да ми бъде оказана помощ от местните власти, каза Скиатарела и допълни, че културата има нужда от пари. Той заяви още, че трябва да се засилят връзките с ВУЗ-те, с ЮНЕСКО и ООН, защото архитектурата е социално изкуство, което работи в интерес на хората, а не само за себе си, затова качеството й трябва да бъде подобрено. Според новия президент на Международната академия на архитектурата УАСГ както винаги е добър домакин, но академията трябва да си намери дом.

 

 

Новото ръковоство на Международната академия на архитектурата и Академичния съвет

 

Акад. Георги Стоилов отбеляза, че и този път от многото участници в ИНТЕРАРХ ще може да се получи представа за развитието на световната архитектура. Освен новия президент, той обяви и вицепрезидентите и Академичния състав на Международната академия на архитектурата. Това съответно са Андрей Боков (Русия) и Ричард Ингланд (Малта), както и Франсиско Серано (Мексико), Томас Херцог (Германия), Кейми Харада (Япония) и Майкъл  Джонсън (САЩ). Акад. Стоилов става почетен председател на МАА.

 

 

Качествена архитектура срещу РЗП

 

София все още няма нов архитектурен символ, каза на откриването главният архитект на столицата Здравко Здравков. Той нарече някои проекти за небостъргачи "недоносчета" и отбеляза, че в момента отново има конфекция и стремеж към максимална плътност и застрояване. Здравков заяви, че промени в наредби в тази област срещат голям отпор от страна на бизнеса. Той напомни, че предстои приемане на Наредбата за градската среда и промени в ОУП на столицата.

 

 

Камарата на архитектите ще помага за популяризирането на ИНТЕРАРХ

 

С голямо нетърпение очаквам презентациите и насърчавам всеки да ги чуе и не само - да направи личен контакт с големите архитекти, каза председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов. Камарата ще помага за популяризирането на събитието от 13 до 16 май в УАСГ, включително и чрез заснемането на лекциите, за да достигнат до повече хора.

 

 

По няколко думи на откриването казаха и арх. Ливио Саки - Орден на архитектите в Рим, деканът на Архитектурния факултет на УАСГ проф. д-р арх. Асен Писарски и председателят на Съюза на архитектите арх. Георги Бакалов. Поздравления бяха прочетени и от министъра на културата Боил Банов и от министъра за европредседателството Лиляна Павлова.

 

Арх. Ливио Саки - Орден на архитектите в Рим, президентът на Международната академия на архитектурата арх. Амедео Скиатарела, почетният председател на МАА акад. Георги Стоилов, деканът на Архитектурния факултет на УАСГ проф. д-р арх. Асен Писарски, председателят на Съюза на архитектите арх. Георги Бакалов, главният архитект на София арх. Здравко Здравков и председателят на Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов

 

След официалното откриване лекции имаха Мачей Завадцки (Полша) и Франческо Чекарели, Фондация „Бруно Дзеви" (Италия). Арх. Завадски разказа за няколко проекта на студио KAMJZ, сред които воден парк, проект за участие в конкурса "Топлоцентралата" в София, за кула за ръковоство на въздушното движение и за бензиностанция на бъдещето /очаквайте подробности за него/.

 

Арх. Мачей Завадски преглежда последно презентацията си

 

Професорът по архитектурна история в университета в Болоня Франческо Чекарели разказа за програмата по честването на 100 години от рождението на арх. Бруно Дзеви.

 

 

Интерарх е традиционното най-значително събитие в дейностите на Международната академия на архитектурата и авторитетен архитектурен форум с дългогодишна история и многобройни издания след първото си провеждане през 1981 г. На него се срещат признати световни архитекти, академици и професори на МАА, практикуващи архитекти, студенти по архитектура, теоретици и преподаватели.

 

 

Програмата на събитието включва лекционна програма на световни имена в съвременната архитектура. Днес /14 май/ тя включва:

 

10:00 - 10:30             Непотвърдено за Гонг Донг (Китай), тъй като неговата лекция вчера беше отложена.

10:30 - 11:00             Паоло Куки (Малайзия)

11:00 - 11:30             Джузепе Лонги (Италия)

11:30 - 12:00             Мурат Табанлиоглу (Турция)

 

15:00 - 15:30             Rigips България

15:30 - 16:00             Андрей Боков (Русия)

16:00 - 16:30             Чи Джоу (Китай)

16:30 - 17:00             Франсиско Серано (Мексико)

17:00 - 17:30             Томас Херцог (Германия)

 

 

Програмата на ИНТЕРАРХ 2018 включва и архитектурни изложби и изложби-конкурси:

 

ИЗЛОЖБА-КОНКУРС НА АРХИТЕКТУРНИ ПРОЕКТИ И РЕАЛИЗАЦИИ, УАСГ

ИЗЛОЖБА-КОНКУРС НА СТУДЕНТСКИ ПРОЕКТИ, УАСГ

ИЗЛОЖБА-КОНКУРС НА АРХИТЕКТУРНИ КНИГИ И СПИСАНИЯ (публикувани след 2010 г.), УАСГ

ИЗЛОЖБА НА АКАД. ГЕОРГИ СТОИЛОВ, УАСГ

ИЗЛОЖБА "ВОДЕЩИ МАЙСТОРИ НА СВЕТОВНАТА СЪВРЕМЕННА АРХИТЕКТУРА - ЧЛЕНОВЕ НА МАА", галерия „Алма Матер", СУ „Климент Охридски"

 

 

 

 

Награждаването на лауреатите от изложбите-конкурси е 16 май от 17.00 часа в Аула Максима на УАСГ. Тогава ще бъдат връчени и дипломите на академиците и професорите и ще бъдат официално уважени носителите на голямата награда Cristal Globe и на Годишната награда от 2016 година - съответно акад. Георги Стоилов и италианския арх. Паоло Куки (който работи в Малайзия).

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от София

още от Избрано