СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Студентите на Бургаския свободен университет ще ползват соларни дървета
 Facebook

Студентите на Бургаския свободен университет ще ползват соларни дървета28.04.2016 / 17:43 - citybuild.bg

Два месеца след пускането на първата инсталация на пл. "Тройката" беше открит и вторият изнесен информационен офис. 

 

"Тези "слънчеви дървета" ще бъдат от изключителна полза за нашите студенти, които не само учат, но управляват собствени бизнеси", каза проф. Христозова, ректор на БСУ.

 

 

Футуристичната инсталация отлично се вписва архитектурно и концептуално с философията на висшето училище относно образованието, а именно учене без ограничения. БСУ активно използва онлайн форми за достъп до образователни материали за своите студенти, което премахва ограниченията на физическото пространство. Студенти и преподаватели са в непрекъснат онлайн образователен контакт. 

 

 

Мястото на втората инсталация от този тип е избрана целево. Локацията е уникална и запомняща се, даваща нов облик на площадното пространство пред учебното заведение.

 

 

 

Проектът е пилотен за Бургас, България и Европа, поради сложността на конструкцията, която съчетава в себе си работна площ, удобни места за сядане, възможност за зареждане на мобилни устройства и инвалидни колички, ефектно нощно осветление, както и необходимото за тези функции оборудване. Резултатът е футуристичен и запомнящ се изглед, който няма аналог в областта на дизайна и би бил гордост за всеки един град. През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели, като част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулаторния блок. Инсталацията позволява едновременното зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства.

 

 

Първите "дървета" на площад "Тройката" са в действие от 2 месеца и трафикът от хора от различни възрасти, които ежедневно събират, е внушителен. Надяваме се както първата, така и втората соларна инсталация да се превърнат в "градска легенда", коментира арх. Бурулянов.

 

 

 

Втората инсталация "слънчеви" дървета се реализира по проект "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно