СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Студентските жилища в ЦИЕ: новата мода в имотния сектор?
 Facebook

Студентските жилища в ЦИЕ: новата мода в имотния сектор?23.04.2019 / 11:24 - CityBuild.bg

91% от инвеститорите вярват, че важността на сектора ще нараства през следващите 8 години.

 

 

Ново изследване на Colliers International и международната правна кантора CMS показа, че в държавите в ЦИЕ може да се очаква недостиг на студентски жилища през следващите 10 години. Третият съвместен доклад на двете фирми разглежда еволюцията на сектора в ЦИЕ-6[1] и разкрива вижданията на инвеститорите[2] по отношение на релевантността на студентските жилища като клас активи.

 

Наличието на много евтини, но едновременно с това нискокачествени студентски общежития, в резултат на ограничените държавни бюджети, стимулира развитието на този имотен сегмент в региона. Въпреки това, ключовата демографска промяна, характеризираща се с усилен ръст на броя на международните студенти, доближава очакванията, а може би и достъпността, към международните норми. Дали обаче ЦИЕ има готовност да посрещне потенциален ръст?

 

 

Инвеститорският апетит към сегмента на студентските жилища се увеличава

 

Над 32% от инвеститорите, участвали в проучването към доклада, споделят, че вече имат активност или планират да стартират такава по отношение на инвестиции в студентски жилища. Техните предпочитания са насочени приоритетно към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). Регистрираното потенциално търсене обаче надвишава предлагането в сегмента.

 

Според доклада към 2028 г. в повечето градове в ЦИЕ ще бъде налице значителен недостиг на студентски жилища. Ако се приложи моделът търсене-предлагане и се съпостави броят на международните студенти в съответния град спрямо легловата база, се вижда, че към 2028 г. най-голямо несъответствие ще има във Варшава (-8,399 легла), след което са Будапеща (-3,679), Краков (-1,227), Прага (-1,795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с положителен резултат. В този сценарий при едно легло на стая стойността на наличностите възлиза на 1.22 млрд. евро.

 

Марк Робинсън, анализатор-Colliers SEE, коментира: „Студентските разходи не се движат задължително в съответствие с икономическия цикъл. Търсенето на този тип крайни потребители не е толкова силно зависимо от ръста на БВП, както например е това на клиентите в сегментите на офисните и индустриалните площи. Сега е правилният момент характеристиките на разглеждания сегмент да бъдат обмислени от инвеститорите с оглед на очакванията за забавяне на икономическото развитие на страните в Еврозоната (а и не само на тях)."

 

 

В средносрочен план възможностите са на страната на предприемачите

 

Над 87% от инвеститорите считат, че има значителен недостиг на предлагане на частни студентски жилища в ЦИЕ. На въпросa дали предпочитат да придобият готов продукт или да построят такъв, 74% от участниците в проучването на Colliers и CMS са избрали второто.

 

Този тренд вече е видим в региона, където осем частни студентски резиденции са в процес на изграждане. Сред тях е LivinnX на Golub GetHouse - модерен проект, включващ 290 жилищни единици, намиращ се в Краков. Griffin Real Estate, собственик на Student Depot, първокласна верига частни студентски общежития за наем в Познан, Лодж, Люблин и Вроцлав, също дава заявка за намеренията си до 2021 г. да инвестира в повече проекти в Краков и Вроцлав, увеличавайки легловата си база до 2,700.

 

 

Студенти, участвали в проучване през 2017 г., са изразили недоволството си от ниското качество на студентските жилища в региона, като Румъния води класацията в този аспект, конкретно по отношение на цена, локация, качество и транспортна обезпеченост. Полша също не се представя задоволително. С нарастването на международните студенти като пропорция от населението средно с 3,6% на година в региона, подновяването на базата от студентски жилища може дори да се окаже закъснял процес. Според данните от проучването, достъпността на този вид имоти е основният проблем, най-вече за местните студенти. Над 20% от участниците в изследването през 2017 г. от ЦИЕ-6, с изключение на тези от Чехия, споделят, че са срещнали финансови затруднения.

 

Войчех Кошара от CMS споделя: „Настоящото проучване на Colliers и CMS включва 20 съществуващи актива в ЦИЕ-6. Със строящите се в момента осем във Варшава, Краков и Букурещ, предлагането в сектора нараства, дори и да е с малко по-нисък темп от необходимия, тъй като инвеститорите започват да оценяват неговия потенциал."

 

 

Докладът показва, че този вид инвеститорски клас не е пряко обвързан с цикличността на икономиката, което е позитивно с оглед на перспективите пред развитието й в Европа през следващите 1-3 години и настоящия политически климат. Със стабилна възвръщаемост от 5-7% в Европа и силно търсене от страна на международни студенти в ЦИЕ, потенциалът на сектора е голям, като същевременно с това, достъпността на този вид жилища остава основно предизвикателство.

 


[1] ЦИЕ: В този доклад фокусът е върху 6 държави от ЦИЕ: България, Чехия, Унгария, Пoлша, Румъния и Словакия.

[2] Проведено е онлайн проучване с 68 клиента през март 2019г. Две трети от отговорилите са от ЦИЕ, а повечето от останалите - от Западна Европа.

 

Още подробности - тук.

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Страната