СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Студио Miodesign спечели наградата „Архитектон“
 Facebook

Студио Miodesign спечели наградата „Архитектон“17.03.2019 / 19:00 - CityBuild.bg

Архитектите Мария и Орлин Давчеви и екип бяха отличени за хотелски комплекс „Aqua Paradise Resort“ в Несебър.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Преди минути архитектите от Студио Miodesign - Мария и Орлин Давчеви, заедно с Пламена Георгиева, Веселина Мирева и Мартина Станковска, бяха отличени с Националната годишна награда на САБ за „АРХИТЕКТОН" за хотелски комплекс „AQUA PARADISE RESORT" в Несебър. В Централния дом на архитектите в София победителите получиха парична награда от 2000 лева, диплома и специално изработената за случая статуетка от скулптора проф. Валентин Старчев.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Конкурсът „Архитектон" на САБ представя реализации на архитекти, работещи в България и чужбина. В него тази година участваха 13 реализации. Журито беше в състав: проф. д-р арх. Константин Бояджиев, арх. Веселин Дуковски, арх. Красимира Василева, проф. д-р арх. Асен Писарски и секретар Юлияна Глушкова. Председателят на журито беше чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев.

 

Три капки от логото на хотелския комплекс в Несебър символизират водата и триединството като запазен знак на Аква Парадайз Ризорт. Другият идентифициращ код за уникалност и българска идентичност е стилизираната шевица от град Самоков, с която са гравирани декоративните фасадни пана. В съвременен прочит на този български символ са запазени основните елементи, които олицетворяват слънце, дом, семейство, народ, любов. Всички те са затворени в квадрат, който по стара българска традиция изобразява житейския кръговрат. 

 

 

Аква Парадайз Ризорт е хотелски комплекс с обща площ от 36 237 м2 с многофункционална инфраструктура, предлагаща разнообразни туристически и бизнес услуги, условия за отдих, активна почивка и спорт. Той е разположен на 500 м. от плажа на с. Равда, близо до Несебър. Част от него е най-големият аквапарк на Балканите - „Аква Парадайз-Несебър".

 

 

Амфитеатър, четири открити и три вътрешни басейна, спортни игрища, зони за релакс и игри на открито и закрито, модерен СПА център са сред многото възможности за развлечения в комплекса. 

 

 

Голямата зелена територия, прецизното зониране на инфраструктурата, нейната пълнота и съвременни архитектурни решения са предпоставка за почти целогодишно обслужване.

 

 

Всички участници в конкурса за награда "Архитектон" получиха сертификати, а номинираните - дипломи. За наградата "Архитектон" бяха номинирани още 5 проекта:

 

ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИE „АРТИУМ" И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ПЛОЩАД „ЖУЛИЕТА ШИШМАНОВА", гр. Несебър

Арх. Таня Митакева и арх. Пламена Димова от 24 Architecture

Повече прочетете тук.

 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

ЖИЛИЩНА СГРАДА НА УЛ. „ЛЮБОТРЪН", гр. София

Аnother Studio - арх. Андрей Андреев, арх. Петя Николова, арх. Стефан Апостолов

 

 

ОФИСНА СГРАДА КЪМ ПРОИЗВОДСТВЕН КОМПЛЕКС НА ФИРМА „ДИМИТРОВ" ООД, гр. Плевен

А и А Архитекти - арх. Николай Узунов

 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

ФАСАДНА РЕСТАВРАЦИЯ НА КЪЩАТА НА КАНАЗИРЕВИ НА БУЛ. „ХРИСТО БОТЕВ" №82, гр. София

Арх. Валентина Едрева 

 

 

Снимка: CityBuild.bg

 

ЖИЛИЩЕН  КОМПЛЕКС "РОЯЛ ПАРК РЕЗИДЪНС", гр. София

Проектантско бюро „Амфион" ЕООД - водещ проектант арх. Борислав Богданов

 

 

Изложба на участниците в конкурса може да видите пред Дома на архитекта на ул. "Кракра" 11 в столицата. Спонсори на събитието са „Ксела България" и "Алукьонигщал".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

Миналата година наградата на САБ „Архитектон" получи арх. Димитър Димитров - Веста Дизайн" ЕООД, за Sunny Garden в Драгалевци, София.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

САБ е продължител на творческите традиции и приемник на Българското техническо дружество (основано през 1885 г.) и правоприемник на Българското инженерно-архитектурно дружество (основано 1893 г.), на Дружеството на българските архитекти (основано 1926г.), на Съюза на българските инженери и архитекти (основан 1937г.) и на Научно-техническия съюз (за периода от основаването му 1949 до 1965г.) - по отношение дейността на Дружество "Архитектура". САБ е член на Международния съюз на архитектите (UIA).

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано