СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
За светлината като вдъхновение в архитектурата и отвъд нея
 Facebook

За светлината като вдъхновение в архитектурата и отвъд нея12.03.2018 / 12:29 - CityBuild.bg

Представяме ви Полина Герджикова - архитект, дизайнер и художник.

 

Тя има 22 самостоятелни изложби живопис в България и чужбина. Последните от тях, "СВЕТЛИНАТА - МЕТАФОРА НА ДУХА", посветени на Международната година на светлината на ЮНЕСКО, бяха представени в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към МВнР на България под патронажа на ЮНЕСКО (17.07.2015 г.), в СЪВЕТА НА ЕВРОПА в Страсбург по случай Националния празник на България (3-ти март 2016 г.),  в БКИ Лондон (17.03.2017 г.), в галериите ЛИК, Икар и в САБ (2015 - 2017 г.).

 

Общата им концепция  отразява възгледа на художника, че Светлината е извечен образ на ЕДИННОТО СЪЗНАНИЕ, сътворило всичко - според модерната физика, християнството, древните религии. Затова нейни знакови интерпретации присъстват в цялата история на човечеството - от археологическите артефакти и Сакралната геометрия до теориите на науката и философията. Картините са посветени на Светлината и на приемствеността на символите й  през вековете  - от неолитната култура на Великата майка, Черноморската цивилизация 6000 г.пр.н.е., през тракийската и християнската цивилизации (вкл. Богомилството)  до днес.

 

"В много мои творби Светлината е символ на вярата, материализиран в култови обекти по българските земи. Някои от тях са обявени за Световни паметници на културата на ЮНЕСКО -  Мадарският конник, тракийската гробница в Свещари, Червената църква в Перущица, Античният театър в Пловдив, Старинният Несебър, Боянската църква, Рилският манастир", казва авторът.

 

 

 

 

 

Полина Герджикова е автор на ЛОГОТО на Българското председателство на Съвета на Европа (2015-2016 г.).  Нейни картини са в частни и дипломатически колекции в Япония, САЩ, Франция, Русия, Израел, Аржентина, Австралия, Испания, Германия, Китай, Тунис, Италия, Индия, Холандия, Южна Африка и България. Картината й „Крепост, Дом, Храм - трите посвещения в Търновград" е избрана за дар от България за Съвета на Европа, предоставена от Българското Представителство там (церемония на 03.05.2017г.). Арх. Герджикова е член на Дружество "Архитектурно наследство".

 

Вижте повече тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ