СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Събарят сградата на ИПК "Родина" в София до края на годината
 Facebook

Събарят сградата на ИПК "Родина" в София до края на годината13.09.2019 / 12:28 - CityBuild.bg

Вече е съборено ниското 3-етажно тяло към булеварда, трябва да бъдат премахнати и двата обема от 9 и 15 етажа.

 

По информация на Mediapool собственикът на имота на "Цариградско шосе" Михаил Тиков все още не е решил какво ще бъде построено на новото място, но със сигурност няма да е болница. В момента тече проучване на градоустройствените възможности и преценка за най-изгодната бизнес инвестиция.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

 

Мащабният проект включва два корпуса - един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн. Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж в продължение на 30 години.

 

След множество перипетии около съдбата на недовършената сграда на "ИПК Родина", през 2018 г. Михаил Тиков я купи от частен съдебен изпълнител за около 40 млн. лв. Двата имота - единият от 15 дка с недовършения корпус, и другият от близо 40 дка, бяха предложени за продажба заради неизплатени дългове на собственика им към фалиралата КТБ.

 

Михаил Тиков притежава верига от болници, в която влизат столичната "Софиямед", пловдивската "Пълмед", бургаската "Бургасмед", както и медицински центрове в Пазарджик, Велинград и други. Има и бизнес с хотели, сред които хотел "Хебър" в Пазарджик и Батак, както и столичния "Силвър Хотел".

 

 
още от Новини

още от София