СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Събират средства за фасадното пано на Строителния техникум в Бургас
 Facebook

Събират средства за фасадното пано на Строителния техникум в Бургас16.03.2018 / 11:33 - CityBuild.bg

Благотворителната изложба ще се проведе в понеделник.

 

Фасадното пано изобразява патрона на училището Кольо Фичето. Кампанията, организирана от неговите бивши възпитаници Минка Кюркчиева, сега помощник-директор, и арх. Събин Попов, започна преди месец.

 

 

Необходимият финансов ресурс за възстановяването на мозайката е около 15 000 лв. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки. Ще се измаже с мазилка, максимално близка до оригиналната и със структура и техника на полагане, характерна за сграфитото. Целта е да се постигнат цветове, близки до оригиналните.

 

Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите. Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към него. Срокът, който е необходим за възстановяване на паното, е около 20 дни.

 

За събирането на необходимите средства ученици са подготвили свои авторски творби - рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат разиграни на благотворителен търг на 19 март от 17.30 часа в зала Георги Баев" на Културен център "Морско казино".

 

Средства се събират и по банков път с основание на превода: 

 

Дарение за  реставрация на фасадно пано

Общинска банка АД - Бургас

IBAN: BG62SOMB91303123995500

BIC SOMBBGSF 

Титуляр: ПГСАГ "Кольо Фичето"

 

 

Стенописът е лицето на училището, но към днешна дата изкъртената фасада не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана и подкожушена, липсват отделни парчета. Паното е до главния вход на гимназията, вижда се от централния булевард "Стефан Стамболов" и се възприема като един от емблематичните за града символи.

 

Мозайката е правена преди половин век - през 1965 г., висока е 10 м, широка - 5 кв. м, техниката на изпълнение е сграфито. Това означава, че върху тухлената стена са били положени четири пласта мазилка, всеки с различен цвят. Авторите очертават произведението "в детайл" и "остъргват" един или повече пластове, за да открият желания цвят, или за да създадат релефи и контури. Така техниката дава възможност както за релеф, така и за цветност.

 

Произведението е подписано и има живи свидетели за това. Авторите са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас - Райна и Енчо Рачеви. Те подкрепят идеята за реставрацията и са щастливи от факта, че младите поколения се грижат за ценностите на града. Авторите се ангажират да съдействат и консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.

 

В края на миналата година произведението е детайлно обследвано от председателя на Дружеството на художниците в града - Митко Иванов. Взета е проба от люпещите се парченца мазилка. Направени са консултации с национално известни стенописци и технолози.

 

 
още от Новини

още от Страната