СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще съборят старата сграда и ще изградят нова детска болница
 Facebook

Ще съборят старата сграда и ще изградят нова детска болница27.05.2020 / 14:29 - CityBuild.bg

Това заяви премиерът на среща с представители на протестиращите.

 

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес с представители на протестиращи срещу изграждане на Национална многопрофилна детска болница в стара сграда на територията на Александровска болница. „С много любов искаме да направим новата детска болница, но нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда", заяви министър-председателят.

 

 

По време на разговора премиерът Борисов подчерта, че постройката, проектирана през 70-те години на миналия век, ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Премиерът Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете", заяви премиерът. На срещата присъстваха представители на различни организации, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

 

Припомняме, че недоволството от обявената обществена поръчка за изграждането на болницата продължава повече от година. Родители, лекари и архитекти вече протестираха веднъж пред Министерски съвет, а втори протест е насрочен за утре. "Това е само първата крачка по дългия път към истинска детска болница, продължаваме да събираме подписи", казаха след срещата от Националната гражданска инициатива. Протестиращите настояха за гаранции за създаването на истинска съвременна национална детска болница. "Новата болница трябва да се изгради при спазване на ясни правила, прозрачност, обществен контрол и консенсус. За бъдещата сграда трябва да има концепция за детското здравеопазване и функциите на новата национална педиатрия, професионално и подробно задание и проект, избран с международен архитектурен конкурс. Според НГИ е наложително да се създаде обществен съвет и екип за управление на този проект от национално значение, който да гарантира ефективно изпълнение и прозрачност през целия процес", казаха от инициативата.

 

В началото на април министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение  ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за проектиране, строителство и авторски надзор на Националната многопрофилна детска болница, с което беше дадена зелена светлина за изграждането й, а в началото на месеца Министерският съвет реши болницата да стане обект с национално значение, което ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано