СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕТЕМ за пети път събра специалисти на конференция за фасаден инженеринг
 Facebook

ЕТЕМ за пети път събра специалисти на конференция за фасаден инженеринг18.11.2019 / 18:28 - CityBuild.bg

Дигитализация, автоматизация и космическата архитектура бяха част от темите на форума.

 

 

 

На 16 ноември ЕТЕМ за пети път събра световно признати имена в архитектурата на Международна конференция за фасаден инженеринг. На всеки две години събитието се превръща в професионална платформа, на която се представят последните иновации и тенденции във фасадния инженеринг, най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата и устойчивото развитие на градската среда, както и най-актуалните строителни технологии. Форумът е подкрепен от Американския съвет за високи сгради и градска среда (CTBUH), в който ЕТЕМ членува. Основно място сред темите на конференцията в Sofia Event Center заеха проектирането, изграждането, експлоатацията и най-новите тенденции и решения при фасадния инженеринг. Сред акцентите на форума бяха дигитализацията в архитектурата и автоматизацията на различните процеси.    

 

 

Cъздaвaнeтo нa пoдxoдящa cpeдa в един глoбaлен тexнoлoгичeн пaзap e чacт oт цeлитe нa мeждyнapoднaта ĸoнфepeнция пo фacaдeн инжeнepинг - с тези думи се oбъpнa ĸъм нaд 700 yчacтници на форума Лaмбpoc Янyxoc, гeнepaлeн мeниджъp нa ЕТЕМ Grоuр.

 

 

„Събираме лидерите и големите имена в архитектурата, за да насочим вниманието към пътя към по-зелено бъдеще. Устойчивият успех е нашата голяма цел. Технологиите се променят с минути, а прогресът не подминава света на фасадите", каза Христо Ничев - архитектурен консултант в екипа за големи проекти на ETEM.

 

 

„Компанията през последните месеци претърпя организационни промени с цел по-ясен и точен фокус и е с един от най-младите екипи в бранша", каза още Ничев. През последните 6 години той участва в разработването на нови системи, фасаден инженеринг, както и в обучителни презентации и лекции през Асоциацията за фасаден инженеринг. Христо Ничев заема и важна част от екипа, работил по проекта InDeWaG - иновативен проект в сферата на фасадното проектиране, което цели създаването на стъклопакети с циркулиращ флуиден поток. Наскоро в БАН беше открит демонстрационен павилион по проекта.

 

Снимка: БАН

 

Портфолиото на ETEM представи главният технически директор на компанията д-р Павлос Ватавалис, който вече 10 години изнася лекции по теми, свързани с интелигентните фасади и следи всички комисии по стандартизация, свързани със CEN и ISO по отношение на врати, прозорци и окачени фасади.

 

 

Ватавалис разказа накратко за спецификите нa cиcтeмитe на ETEM зa вpaти и пpoзopци, пepгoли и cтъĸлeни бaлюcтpaди, като акцентира върху тяхното усъвършенстване и качества.

 

 

Д-р Ватавалис съобщи, че тази седмица архитектите ще могат да изтеглят BIM библиотеки както за основните прозорци на ETEM, така и за отваряемите и плъзгащите се, и обяви ново партньорство мeждy ETEM и португалския бранд за минималистични алуминиеви системи HYLINE. ЕТЕМ официално включва в своето портфолио всички продукти на марката, като ще бъде неин ексклузивен представител за Югоизточна Европа.

 

 

Симбиозата строителство-проектиране беше акцентът в презентацията на Мирон Мутияба - главен проектант в Zaha Hadid Architects. Независимо от размера и мащаба на проектите, изследванията и иновациите са основна част от процеса, каза той. Интересът му е фокусиран в прилагането на параметричния дизайн в архитектурата и в разработването на нови изчислителни техники при проектирането и рационализирането на сложни фасади.

 

 

Мирон Мутияба е част от екипа, проектирал 5-звездния Morpheus Hotel в Макао (2018) - първата в света висока сграда с екзоскелет в свободна форма. Мутияба разказа за изчисляването на компонентите на фасадата на хотела, включващо цялостното проектиране и рационализиране на алуминиевата облицовка на екзоскелета, както и за изpaбoтвaнeтo нa oтдeлнитe eлeмeнти и тяxнoтo cглoбявaнe нa мяcтo. Основни предизвикателства са били количеството компоненти и тяхното свързване, както и сложността на формата. 

 

Снимка: Zaha Hadid Architects, Morpheus Hotel

 

„Започнахме да проучваме възможностите за конструкция и стигнахме до създаването на свободната форма осмица", обясни архитект Мутияба. Morpheus Hotel следва свободната форма на конструкцията и целия проект се води от концепцията за „непрекъснатост на пространствата". Носеща конструкция на сградата са две кули, свързани на 4 нива, с общо фоайе в партерния етаж. Впечатляващ е атриумът със своите 140 метра височина, който поставя сериозни коструктивни предизвикателства. Проектът е архитектурно постижение - с оптимален баланс между параметрично проектиране и устойчиви характеристики на фасадата. *Очаквайте още подробности за проекта.

 

Снимка: Zaha Hadid Architects, Morpheus Hotel


„Имаме проекти в 122 града, като работата ни е свързана с природата, с топографията, с пейзажа. Нашите проекти имат своето ДНК и са специфични за локацията, в която се намират", каза Филип Фуше - директор на международното бюро SAOTA, където ръководи дейностите по проектиране, CGI и BIM. Фуше има особен интерес в областта на традиционната архитектура и устойчивост, които прилага в различни проекти.

 

 

SAOTA е начело на южноафриканската архитектурна индустрия повече от две десетилетия с множество проекти - от корпоративни и институционални до търговски и жилищни. „Нашите проекти представят природата по нов начин, като често тя става част от интериора. Идеята ни е да уловим гледката и да я сложим в рамка", каза още Фуше. Той показа няколко проекта, които демонстрират именно този подход. *Очаквайте подробности за тях.

 

Снимка: SAOTA. NEB UCT - нова сграда в рамките на кампус, Южна Африка, 2014.


Снимка: SAOTA. HQ Dakar - корпоративен централен офис, Сенегал, идеен проект


Снимка: SAOTA. Kloof 145 - резиденция, Южна Африка, 2018


Снимка: SAOTA. Kloof 119A - резиденция, Кейптаун, Южна Африка, 2017


Снимка: SAOTA. Le Pine - резиденция, Сен Тропе, 2018


Снимка: SAOTA. Neuländer Quarree - сгради със смесено предназначение, Хамбург, идеен проект

 

Снимка: SAOTA. Oculus - бутиков хотел, Стокхолм, идеен проект


Снимка: SAOTA. Villa Courbe - резиденция, Женева, 2018

 

„Това, което обединява нашите проекти е, че повечето от тях започват с рисуване на ръка, като искаме те да могат да бъдат усетени, докоснати, да носят емоция. Важно е да придадеш на материала душа, която отива извън функцията. Идеята ни е така да вложим фасадните компоненти, че те да се адаптират към средата - като за целта правим най-различни симулации и изчисления", каза Пабло Заморано от Heatherwick Studio - водещо звено и  ръководител на геометрията и изчислителния дизайн. Заморано активно работи във всички студийни проекти, като предоставя експертиза и насоки за прилагане на нови технологии и техники, както и за изпълнението на предизвикателни геометрии. 

 

 

Заморано разказа за един емблематичен проект на студиото - Bund Finance Centre в Шанхай. Сградата е с движеща се фасада, вдъхновена от традиционните китайски театри и облеклото на булките с висящи нишки от ръбовете на ритуалните шапки. Затова и триетажната сграда е проектирана с фасада, наподобяваща воали от 670 броя висящи бронзови тръби. Интересното е че всички тръби се въртят ефирно около сградата, като при тяхното движение вътрешността на сградата се закрива и открива. Вижте повече в CityBuild.bg тук.

 

Снимка: Heatherwick Studio. Bund Finance Centre (Fosun), Шанхай, Китай, 2017


Оригами е в основата на идеята за новата фасада и покрив при връщането към живот на две викториански сгради и пространството между тях в Кингс Крос в Лондон. Пабло Заморано е заместник-ръководител на проекта Coal Drops Yard. През 2014 г. на студиото е възложено радикално преосмисляне на квартала и предизвикателството да се превърнат остарелите сгради и дългите ъглови обекти в оживено средище за търговия на дребно и място за срещи на обществеността. Заморано е ангажиран с развитието на геометрията на проекта, както и с координацията на производството на всички сложни компоненти. *Очаквайте подробности за проекта.

 

Снимка: Heatherwick Studio. Coal Drops Yard - квартал за търговия и публично пространство в Лондон, 2014

 

„Архитекти, инженери и производители трябва да работят заедно, а мултидисциплинарният подход е тясно свързан с технологиите", каза по време на конференцията за фасаден инженеринг Георги Петров - архитект и строителен инженер, асоцииран директор в нюйоркския офис на SOM (Skidmore, Owings & Merrill), където работи предимно по специални стъклени и стоманени конструкции в Северна Америка, Азия и Близкия Изток и проекти на високи сгради (7 от най-високите 15 сгради в света са по проекти на фирмата).

 

 

 

„Необходимо е да намерим правилната геометрия и да оптимизираме сградите така, че да намалим въглеродния отпечатък", каза арх. инж. Петров и показа впечатляващи проекти на студиото. *Очаквайте подробности за тях.

 

Снимка: SOM. United State Air Force Academy - Center for Character & Leadership Development - Колорадо, САЩ, 2016

 

Снимка: SOM. KAFD Conference Center - Риад, Саудитска Арабия, 2017

 

Снимка: SOM. Manhattan West - 300-метрова кула в Ню Йорк, 2019

 

 

Снимка: SOM. LIRR Penn Station в Ню Йорк, САЩ - очаква се откриване след година

 

От лунни колонии до марсианските - това е едно от новите предизвикателства за настоящото поколение архитекти, които работят по бъдещите пространства за хората. Сериалът „Космос" на американския астроном и астробиолог Карл Сейгън са първоначалното вдъхновение за арх. инж. Георги Петров, който има лидерско място в проектирането на структури в космическото пространство. „Предизвикателства пред нас са как да намалим обемите и теглото, каква да е обвивката, изолацията и формата на различните хабитати, които се планират на Марс например", каза Петров. *Има ли космически фасаден инженеринг - очаквайте интервю.

 

 

Интегрираната работа между архитекти, инженери и производители също беше акцент в презентацията на Даниел Босиа, инженер по конструкциите, директор „Проектиране" в Thornton Tomasetti. Той е сътрудничил на международни архитекти с висока популярност, има водеща роля в дизайна на проектите, като работи от ранните концептуални етапи до детайлно проектиране и строителство, създавайки нови форми, базирани на иновативни структурни принципи и материални технологии. Босиа е доказан екперт в изчислителния дизайн, като е бивш съосновател на отдела за напреднала геометрия в Arup и ръководител на екипа за параметрични приложни изследвания в AKT-P.ART

 

 

Босиа сподели, че екипът на бюрото извършва редица изследвания върху материали и иновативни технологии за изграждане на фасадни обвивки. Той показа различни структурни проекти, които първоначално са били тествани като 3D модули, а след реализирани в различни мащаби. Даниел Босиа сподели, че Thornton Tomasetti разработват редица цифрови инструменти, които в момента позволяват на бюрото да работи по гъвкав и адаптивен начин, моделирайки различни повърхности в реално време. Това позволява на момента да се анализират структурите, да се оптимизират конструкциите и да се симулира средата около сградата. Thornton Tomasetti имат проекти в 54 страни, разполагат с около 1 500 инженера и работят както по пет от най-високите сгради в света, така и по сгради, които не са конвенционални и са оригинален резултат от форма, структура и пространство - като наклонената жилищна сграда с триъгълна форма в Ню Йорк. *Очаквайте подробности за проектите.

 

VIA 57 WEST, Ню Йорк, 2016

 

Снимка: Thornton Tomasetti. The Shed - ново мулти арт-пространство в Манхатън, Ню Йорк, 2019

 

Снимка: Hudson Yards New York. Vessel Structure Tops Out - интерактивна структура в западната част на Манхатън, 2019

 

„Архитектурата е предназначена да служи на хората, а фасадата е лицето, с което се представяме пред тях и най-важният инструмент. В проектите си търсим хармония с контекста на средата, динамична връзка между интериор и екстериор и се стремим да предлагаме нови архитектурни решения, които да предизвикват технологиите и процесите", каза арх. Ангел Захариев от „А и А Архитекти". Според него разнообразието на хората и живи организми се мултиплицира в облика на градовете и тяхната архитектура. В професионалната си практика той е ръководил проектирането на мащабни инвестиционни проекти като Бизнес Парк София, Капитал Форт, Музейко, Резиденшъл Парк София и Актив-Галакси.

 

 

„А и А Архитекти" разчитат на широк кръг от утвърдени професионални партньори в областта на архитектурното и инженерно проектиране. Студиото работи по едни от най-значимите в пространствено и архитектурно отношение проекти в София и България, като Sofia Capital City и Sky Fort. Офис сградата Capital Fort е първият небостъргач в София с височина от 126 метра и авангардни архитектурни форми. Целият комплекс Sofia Capital City е мащабен проект за изграждането на ново „бизнес сити" с високи и модерни сгради, което ще обедини и съседните проекти в общата среда.

 

Визуализация: „А и А Архитекти". Sofia Capital City, включващ изградената Capital Fort и изграждащата се Sky Fort

 

Снимка: „А и А Архитекти". Capital Fort

 

Визуализация: „А и А Архитекти". Sky Fort

 

Един от последните впечатляващи проекти на студиото е Сграда 15 в Бизнес Парк София. *Може да прочетете повече за нея в CityBuild.bg тук.

 

Снимка: "А и А Архитекти". Сграда 15, Бизнес Парк София, 2019

 

Oman Botanic Garden в процес на изграждане в подножието на планината Ал Хаджар е проект, чиито фасадни обвивки на структурите (нещо като парници в пустинята) се изграждат в зависимост от необходимите условия за различните растения, със съобразяване относно тяхната потенциална височина, с гъвкава система за засенчване, с отваряеми фасади, за да се отвежда топлината, с достатъчно светлина и достъпност, със скрито машинно отделение под сградите и фотоволтаици за енергийна ефективност. „Стараем се да не строим там, където няма нужда", каза Стивън Кенеди от архитектурното бюро Grimshaw - в момента негов асоцииран партньор. 

 

 

Стивън Кенеди работи върху разширяващ се международен портфейл от проекти, които имат за цел опазването и популяризирането на екологичното, природното и културното наследство, като ботаническата градина в Оман, където ще се комбинират отглеждането, проучването и опазването на богатата местна флора с разнообразни активности за опазване на растенията, екологично образование и градинарство. 

 

Снимка: Grimshaw. Oman Botanic Garden

 

Снимка: Grimshaw. Oman Botanic Garden

 

Снимка: Grimshaw. Oman Botanic Garden

 

„Обичаме вдъхновяващи проекти и да се забавляваме" - с тези думи инж. Владимир Маринов започна презентацията си за висококвалифицирания изчислителен подход, съчетан със солиден опит в проектирането. Той е магистър-инженер и съосновател на фирма Define engineers. С успешното проектиране на редица престижни проекти по целия свят, Маринов е считан за един от ключовите новатори в сферата на специалните конструкции. Проявява специален интерес към работата по проектови задания с висока сложност. Той представи иновативен софтуер, който изцяло ще промени връзката клиент-архитект и ще я дигитализира. Всеки желаещ ще може да конфигурира параметрите на мечтания жилищен проект директно в уебсайт платформа, като ще може да си калкулира всяка промяна в „къщата". След като проектът е завършен - като вид и разгърната площ, клиентът с едно натискане го изпраща към екип от 3-ма архитекти. Според Маринов това е бъдещето на проектирането, което ще направи много инженерни специалисти излишни, но ще удовлетворява крайния клиент.

 

 

След завършването си в Лондон, Владимир Маринов е работил за водещи в сферата на строителното инженерство фирми. В момента е почетен лектор в Импириъл Колидж Лондон, където преподава дигитален дизайн на студенти по гражданско строителство. А фирмата Define engineers успява да се наложи като една от най-проспериращите бутикови инженерни фирми в Европа. В обхвата на работата й попадат предимно сложни геометрични проекти с висок световен статут. Но и по-малки вдъхновяващи обекти.

 

Снимка: Define engineers. The Nest - пространство за провеждане на курсове, Великобритания, 2017

 

Снимка: Define engineers. Sagrada Familia - работи се върху стъклено съоръжение за асансьор, Барселона, 2018

 

Снимка: Define engineers. Project Gravity - инсталация-експеримент за гравитация и товароносимост, Дюселдорф, 2018

 

Визуализация: „А и А Архитекти". Sky Fort - работи се върху подиума и панорамната платформа на изграждащата се най-високата сграда в България (202 м), София, 2018

 

Предстоящите събития на Council on Tall Buildings and Urban Habitat представи арх. Мануела Белова от VA Architects. От три години тя е представител на CTBUH за България. Арх. Белова запозна аудиторията с предназначението и дейността на световната професионална организация. Съветът определя критериите за височина на сгради и присъжда международна титла „най-висока сграда".

 

 

В момента Американският съвет за високи сгради и градска среда има мрежа от над 2 милиона члена в офиси по цял свят, като дейността му акцентира върху роботиката във високото строителство, топлите връзки между високите сгради, и фасади, устойчиви на циклони. Очаква се скоро да излезе техническо ръководство за достъпа и поддръжката на фасади във високите сгради. През 2020г. предстоят и две събития.

 

 

 

В края на конференцията инж. Beнeтa Hoвaĸoвa, бивш R&D диpeĸтop нa ĸoмпaниятa и eдин oт пъpвитe opгaнизaтopи нa фopyмa, получи cпeциaлeн възпoмeнaтeлeн плaĸeт от гeнepaлния мeниджъp нa ЕТЕМ Grоuр във връзка с тръгването й по нов професионален път, но отново свързан с фасадния инженеринг. „Това бяха славни години, блaгoдapя нa ETEM, ĸoитo ми дaдoxa мнoгo. Ще продължим да правим нови, още по-хубави проекти", каза инж. Hoвaĸoвa.

 

Снимки от форума: CityBuild.bg

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано