СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ново "сърце" за датско градче
 Facebook

Ново "сърце" за датско градче04.06.2019 / 10:29 - CityBuild.bg

Арх. Джулиан Уейър от C.F. Møller Architects показа как центърът The Heart съчетава различни дейности по нов начин.

 

 

Арх. Джулиан Уейър от C.F. Møller Architects има богат опит в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура и градския дизайн, има многобройни победи в конкурси и работи по проекти в Дания, Германия, Великобритания и по целия свят. Той е и преподавател и автор на статии и публикации.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Една от известните сгради на C.F. Møller Architects е Кулата Maersk в Копенхаген, чиято иновативна архитектура създава оптимална рамка за световни изследвания в областта на здравеопазването, което я прави забележителност в Копенхаген.

 

 

По време на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019 арх. Уейър разказа за новия център The Heart в градчето Икаст в Дания, съсредоточено върху комуникацията. Проектът е разширение на Международното училище Икаст-Бранне.

 

 

„Сърцето" съчетава различни дейности по нов начини. Това е място, където могат да се формират взаимоотношения между различни обществени и възрастови групи. Сградите и откритите площи са създадени за насърчаване на приобщаващи социални и културни срещи и събирания.

 

 

Проектът съчетава спортни пространства с многофункционални и образователни съоръжения, кафене, офис помещения и магазини за продукти местно производство. Той демонстрира как може да бъдат обединени различни групи хора за обучения и отдих.

 

 

Градчето е имало нужда от обществен мултифункционален център, затова студиото създава такъв - отворен 24 часа и без физически граници. Архитектурата отразява стила на селото - сградите наподобяват селскостопанските, каза арх. Уейър по време на форума. 

 

 

 

В парка наоколо има възможност за различни спортни дейности, организиране на пикници и барбекю.

 

 

 

 

 

В едното крило се намират учебни зали, които през втората половина от деня се превръщат в работилници, място за срещи или вечерно училище.

 

 

 

 

Още един забележителен проект е CIS Nordhavn - нова училищна сграда за Copenhagen International School на пристанището.

 

 

Училището свързва помещенията с градската среда. Крайбрежната алея пред него ще се превърне в пространство, предоставящо възможности за отдих и различни дейности.

 

 

 

Уникалната фасада на училищната сграда е покрита с 12 000 слънчеви панели, всеки от които е индивидуално поставен. Панелите осигуряват повече от половината от годишното потребление на електроенергия в училището. Соларните клетки покриват площ от 6,048 кв. метра.

 

 

Главната училищна сграда е разделена на по-малки, всяка от които е пригодена да отговори на нуждите на децата на различни възрасти. Всички училищни единици са изградени на базата на приземния етаж, който съдържа фоайе, спортни съоръжения, столова, библиотека и други. Сградата включва обща тераса на покрива, която ще функционира като площадка за цялото училище. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от АРТ

още от Избрано