СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Създават Обществен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване
 Facebook

Създават Обществен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване15.02.2019 / 17:10 - CityBuild.bg

Продадени са електронни винетки за 104 293 616 лв.

 

Към министъра на регионалното развитие и благоустройството ще бъде създаден Обществен консултативен съвет по въвеждане на електронната система за таксуване на база време и на база изминато разстояние след взето от Народното събрание днес решение. По време на разисквания за електронните винетки в парламента министър Петя Аврамова приветства създаването на новия орган, в който да се говори за проблемите и да се търсят решения с партньорски институции и браншови организации.

 

Електронното таксуване е най-голямата и съществена реформа в ресора на МРРБ през последните години. С нея ще осигурим реално заплащане за използването на пътищата, без да се натоварва бюджетът на гражданите. Тежкотоварният трафик, който повече руши пътищата, вече ще плаща за изминато разстояние. Добрата новина е, че събраните около 1 млрд. лв. годишно ще се изразходват само за рехабилитация на пътищата или за строителството на нови, каза министър Аврамова. И подчерта, че пътният сектор ще е първият, който ще се самоиздържа. Само след няколко години хората ще започнат да виждат строителство и ремонти на пътища, очаквани с десетилетия и станали възможни именно заради приходите от тол системата. В момента Агенция „Пътна инфраструктура" не разполага с необходимия ресурс за нуждаещите се от ремонт 8000 км от общо около 20 000 км републикански пътища. 

 

Въвеждането на системата е процес, който ще продължи през цялата 2019 г., тъй като все още има валидни хартиени винетки, а в средата на годината ще бъде въведена и тол системата за тежкотоварните автомобили с първоначален тестови период, каза още министър Аврамова.

 

От 17 декември 2018 г. са продадени 1 368 433 електронни винетки за 104 293 616 лв. Вече са монтирани 428 терминала за самотаксуване, още 2 предстои да се поставят на ГКПП „Стрезимировци". Досега на граничните пунктове има 19 терминала за самотаксуване. Освен в интернет, винетки се продават на гише във всички 28 областни пътни управления, в 3000 каси на „Български пощи", на 2300 каси на „Изи пей" и др. Българските граждани могат да си купят винетки от общо 8232 точки.

 

Министърът заяви, че нямало провал на тежката система, техническите проблеми при чието въвеждане били отстранени незабавно, и затова не можело да се твърди, че няма откъде да се купи винетка. Тя информира, че в процеса на изпълнение на договора с „Капш Трафик Солюшънс" е констатирана необходимост от корекции, които да доведат до по-добри функционалности на системата. Част от дейностите са отпаднали, има и подобрени, други са изцяло нови. Нуждата от изграждане на оптични връзки до граничните контролно-пропускателни пунктове е отпаднала заради наличие на вече изградени такива.

 

Нито едно от лицата за контакт на АПИ с изпълнителя „Капш Трафик Солюшънс" не е изпращал писмо до фирмата за спиране монтажа на терминали за самообслужване на граничните пунктове, каза министър Аврамова. Тя уточни, че по молба на Българската петролна и газова асоциация е отложен монтажът на такива устройства само по бензиностанции по коледните и новогодишни празници.

 

Регионалният министър отчете като добро решение Националното тол управление да бъде създадено първоначално като дирекция към Агенция „Пътна инфраструктура", а не като държавно предприятие, тъй като това дава възможност да се използва административният капацитет на другите дирекции в агенцията.

 

 
още от Новини

още от Страната