СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Тандем Димови" – архитектурна изложба във Варна
 Facebook

"Тандем Димови" – архитектурна изложба във Варна05.12.2019 / 11:30 - CityBuild.bg

34 табла представят характерни проекти на арх. Енчо Димов и арх. Диана Димова.

 

Изложбата в Дома на архитекта във Варна е подредена в хронологичен ред от последните 45 години, при който ясно се очертават периодите на творческа работа и техника на представяне на архитектурните и градоустрйствени проекти не само в съвремието, но и в пред-дигиталната епоха. По забавен начин, чрез показаните проекти, са проследени промените, които настъпват със смяната на политическата система, а успоредно с това, и тоталната промяна в графичното изобразяване на сградите като резултат от въвеждането на CAD системите.

 

 

След дипломирането си във ВИАС през 1973 година двойката архитекти Диана и Енчо Димови са работили в началото на кариерата си в отдел "Градоустройство" на Териториалната проектантска организация във Варна. След началните 6-7 години и спечелването на архитектурен конкурс се преместват в отдел за индивидуално проектиране на сгради в същата проектантска организация. Това продължава до 1991 година, когато започват дейността си като архитекти на свободна практика. Следва началната декада на прехода, който въведе в България пазарната икономика.

 

Последните десет години на 20-ви век са изложени в отделна група пана, които показват измененият характер на архитектурните поръчки, променената тематиката на проектираните сгради и навлизането на нов тип инвеститори, непознати дотогава в архитектурната и строителна практика. Архитектурните задачи, възложени и решени през новия 21 век, демонстрират чрез архитектурните чертежи и визуализации новата естетика на представяне на проектите и съвършено новата графика. Групирането на проектите по периоди създава своеобразна история на работата на архитекта в България през последния почти половин век.

 

Изложбата беше открита вчера и продължава до 4 януари. Снимки от откриването може да видите тук.

 

 
още от Новини

още от АРТ