СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Тече проверка на документите по проекта за античен комплекс “Сердика”
 Facebook

Тече проверка на документите по проекта за античен комплекс “Сердика”05.02.2019 / 09:30 - citybuild.bg

Това съобщи зам.-министърът на МРРБ Деница Николова.

 

Управляващият орган на ОПРР извършва проверка на проекта за античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". Събираме всички документи и правим допълващи проверки за целия процес на изпълнение със съответните констатации от инспекциите на място в хода на строителство. Това заяви в предаването на БНР „Преди всички" заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова.

 

Тя подчерта, че институцията, която ръководи, работи по стриктни правила и процедури, които се прилагат по всеки проект, финансиран от оперативната програмата, одобрени от одитни и контролни органи, които имат ежедневен поглед върху процеса на изпълнение на проектите. Първата част от проверките са за законосъобразното провеждане на обществените поръчки, а втората е върху цялостно проследяване на дейностите, включително и качеството на изпълнение.

 

Заместник-регионалният министър  съобщи, че конкретен сигнал за избягване на санкции от изпълнителя и закъснение в изпълнението на обекта не е подаван в Управляващия орган на програмата. „Все още нямаме постъпило искане за предоставяне на документи по случая, но в момента, в който се предяви от съответния компетентен орган, искаме да сме в пълна готовност и да подадем абсолютно всичко необходимо, за да може съответните органи да си свършат работата", коментира Деница Николова.

 

Тя допълни още, че проектът е отчетен в срок като договор за безвъзмездна финансова помощ между УО на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. и Министерството на културата. „Това е различен договор от този по обществената поръчка между министерството и изпълнителя на обекта", подчерта Николова. Тя информира, че в хода на отчитане на проекта при окончателното плащане и препроверките, които са направени, от бенефициента е предоставена цялата нужна документация с  допълваща информация, предприети са и корективни мерки по дадени предписания.

 

Заместник-министърът обясни също, че общата стойност на проекта при подписване на договора е била 15,8 млн. лв. Към етапа на приключване заданието е намалено с над 680 хил.лв., които са прихванати като недопустими разходи. „Когато са ни представени строителните книжа за приемане на обекта, имаме книжа, че обектът е със завършени строителни дейности", подчерта Николова. Тя обясни, че контролният орган не прави проверка за това кой и как е изготвил документите за отчитане, а дали отговарят на изискванията и носят всички нужни реквизити. „Ако имаме съмнение, сезираме компетентните органи, а към приключване на проекта за Ларгото не сме имали съмнения", обясни тя.

 

Деница Николова отбеляза също, че проектът за Ларгото е бил с изключително голяма сложност. „Всеки археологически проект, който се изпълнява с европейско финансиране, минава през сложни процедури на одобрение, заради нуждата от реставрация, консервация и специфични изисквания, но този бе още по-сложен, защото се изпълняваше на три фази. Над 100 археолози са работили във връзка с това по какъв начин да се консервира културно-историческото наследство", обясни Николова. Най-сериозното предизвикателство обаче е било по какъв начин да се оформи пространството на площад „Независимост", както и наличието на стъклен купол. Това е наложило в хода на изпълнение на проекта да се реализира изменение, което е направено по законовия ред и със становища и одобрения от страна на главния архитект на София.

 

Зам.-министър Николова информира, че в хода на изпълнението на проекта са постъпвали сигнали със съмнения за нарушения и нередности, които са обработвани по съответните процедури и правила. „В тази връзка сме предприели мерки и при установена нередност е налагана санкция", коментира тя.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано