СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Текат преговори за статут на участието ни във Венецианското биенале
 Facebook

Текат преговори за статут на участието ни във Венецианското биенале30.10.2018 / 11:23 - CityBuild.bg

В рамките на Биеналето се провежда и Биеналето на архитектурата.

 

В момента текат преговори за статут на Национално участие на България във Венецианското биенале за изкуства. Това е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То съществува от 1895 година и страната ни от тогава до сега е имала 5 участия, каза за БНТ минстърът на културата Боил Банов. Той обясни, че сме в напреднали преговори за мястото и условията и пое ангажимент през май 2019 година да има наше представителство на Биеналето.

 

Венецианското биенале (La Biennale di Venezia) в активния период (в нечетни години) се нарича „Арт биенале“, за да се разграничи от другите изложби, които организира – кино, театър, танц, музика. В рамките на Биеналето се провежда и Биеналето на архитектурата. Може да видите националните павилиони от 16-ото издание тази година тук. България отново нямаше официално присъствие.

 

 

Всяка четна година от 1980 до днес Венеция събира най-доброто от архитектурната мисъл (нечетните години са запазени за съвременното изкуство). 29 държави имат национални павилиони, построени през първата половина на 20 век в градините до старите венециански корабостроителници (т.нар. “Джардини”), и правят изложбите си вътре от първото арт биенале през 1895 година до сега.

 

Другата основна локация на биеналето са самите стари корабостроителници (т.нар. “Арсенале”), които се намират на една спирка от “Джардини”, представляват огромен прединдустриален производствен комплекс, строен между 14 и 16 век, и са използвани за пръв път за изложби именно по време на Архитектурното биенале през 1980. Там се случва основната кураторска изложба и там се намират още трийсетина национални павилиона, постоянно нарастващи на брой. Останалите желаещи да участват наемат пространства из Венеция — дворци, музеи, вътрешни дворове, мазета.

 

Годишната тема, която се определя от кураторите (т.нар. “директори” на събитието), трябва да е силна и актуална, за да успее да остане в историята, казва арх. Анета Василева от WhAT Association.

 

Архитектурното Биенале във Венеция продължава до 25 ноември. В цялата му 29-годишната нашата страна има само едно официално появяване – през 2008г., с националния павилион “Bulgaria: The Young Architects”.

 

 
още от Новини

още от АРТ