СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Текат процедури за терена на столичния Античен театър
 Facebook

Текат процедури за терена на столичния Античен театър16.04.2018 / 11:51 - CityBuild.bg

Той трябва да бъде прехвърлен на Министерство на културата, а след това - на общината.

 

Според заместник-кмета по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" доц. д-р Тодор Чобанов  по въпроса със създаването на лятна сцена в столичния Античен театър има известен, но все още недостатъчен напредък.

 

Многократно сме поставяли въпроса пред държавата, скоро пак ще го поставим. Теренът, който в момента е на Българския енергиен холдинг, трябва да бъде прехвърлен на Министерство на културата, да бъде приобщен в акта на резервата и след това предаден на Столична община за управление", каза той в началото на март за „Площад „Славейков".

 

Според Чобанов, няма пречка на мястото да си остане сградата на „Гьоте институт", която е паметник на културата. „Имаме идеен проект за лятна сцена с около 500 места. Самият факт, че обектът мина към Български енергиен холдинг, е успех. Смятам, че макар и бавно, колелото се върти в правилната посока. Най-неприятният сценарий със строежа на сграда отгоре е спрян. Тече прехвърляне, така че сме близо до някакъв финал. Иначе няма да е никак скъп проектът, тъй като нямаме масивно застрояване и реставриране, ще запазим оригиналните параметри", каза още Чобанов.

 

 

 

Припомняме, че амбицията на общината е проучване на римския амфитеатър в територията между бул. "Дондуков", ул. "Будапеща" и ул. "Московска" и превръщането му в основна културна сцена на столицата.

 

През 2004 г. при строежа на хотела "Арена ди Сердика" случайно е разкрита стена от римско време. Започват археологически разкопки - открит е амфитеатърът на Сердика (Amphiteatrum Serdicense) - монументално обществено здание с елипсовиден план и арена в средата, около която елипсовидно са подредени местата за зрителите.

 

 

При проучването на обекта е намерен уникален античен комплекс от амфитеатър и театър в едно. Това са най-големите сгради от епохата на древна Сердика, които свидетелстват за нейния разцвет през вековете. Находката е обявена за уникална, а откритието - без аналог в света. Това наложи да бъдат извършени конструктивни промени в архитектурните планове на хотел "Арена ди Сердика".

 

 
още от Новини

още от София