СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Трансформация на социални жилища в Бордо спечели наградата Mies van der Rohe
 Facebook

Трансформация на социални жилища в Бордо спечели наградата Mies van der Rohe11.04.2019 / 06:40 - CityBuild.bg

За проекта ви разказахме още през февруари, тъй като той ни направи впечатление сред 40 номинирани.

 

Transformation of 530 dwellings - Grand Parc Bordeaux  е победителят за 2019 година за наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура - Mies van der Rohe. Проектът на Lacaton & Vassal architectes, Frédéric Druot Architecture и Christophe Hutin Architecture се състои в преобразуването 530 жилища в три блока. Обновяването включва разширяване на балконите с добавяне на повече пространство, светлина и изглед. Съществуващите малки прозорци се заменят с големи остъклени плъзгащи се врати, отварящи се към зимната градина. Обновени са технически съоръжения, асансьори, общи части и са подобрени градините пред сградата.

 

 

Всички семейства са останали в жилището си по време на строителните работи, като няма увеличение на наема след обновяването. Общата стойност на трансформацията е съобразена с бюджет за обичайни разходи за основно обновяване на фасади, изолации и съоръжения.

 

 

За да се намали продължителността на строителните работи, се използват сглобяеми модули, бързо изградени чрез скеле пред сградата. Готовите плочи и колони се транспортират до площадката и се вдигат с кран. Правилното планиране е позволило трансформацията да бъде извършена само за 12-16 дни на апартамент.

 

 

Журито оцени, че проектът използва минимални средства за постигане на максимален ефект и променя живота на хората към по-добро. В момент, в който комисиите за нови социални жилищни блокове изискват намаляване на апартаментите, тук обемът се увеличава, предлагайки удобство за хората и повече стойност на пространствата.

 

Вижте повече за проекта тук.

 

За Emerging Architecture е наградено студио BAST за School Refectory в Montbrun-Bocage, Haute-Garonne, близо до френските Пиренеи. Новата столова за съществуващото училище огражда физически двора, но и не визуално, а остъклена фасада запазва прозрачността към околния пейзаж.

 

 

 

Журито e харесало прецизните решения на проектиране и изпълнение, които правят трапезарията забележителен проект с малък бюджет. Работата е извършена много внимателно, семпло и почтено, съобразявайки се с атмосферата на селото и пейзажа.

 

 

 

 

 

В това издание на конкурса участниците бяха 383, сред които 5 български проекта. Те обаче отпаднаха от надпреварата. 5 финалиста бяха избрани сред 40 номинирани. През април журито посети обектите, за да избере носителя на наградата, който беше обявен вчера. Церемонията по награждаването ще се проведе на 7 май в Mies van der Rohe Pavilion в Барселона.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild

още от Избрано