СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Трансформацията на града започва от центъра и промяната винаги е трудна
 Facebook

Трансформацията на града започва от центъра и промяната винаги е трудна19.10.2018 / 10:39 - CityBuild.bg

Това каза главният архитект на Белград на второто събитие от поредицата „Разговори за града“.

 

Свързването на града с реката е една от най-предизивкателните трансформации, през които преминава сръбската столица Белград. Градът исторически е бил откъснат от реките Сава и Дунав чрез индустриални зони и сега наваксва 30 години застой и изолация. Сегашните цели на главния архитект на Белград Милутин Фолич са: ✅ Индустрията да се изнесе от центъра на града и на нейно място да бъде създаден компактен град с голяма плътност. ✅ Градът да бъде свързан с реката. ✅ Промяната в йерархията на транспорта и пешеходните пространства.

 

Специален гост във второто издание на поредицата от събития „Разговори за града" в сряда вечерта беше главният архитект на Белград - арх. Милутин Фолич. Основната тема „Трансформация" показа промените в двата града през последните години в посока на превръщането им в градове за хората, представени от него и главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

 

„София е пример за Белград в развитието си в градското планиране", коментира арх. Фолич, чиято амбиция като главен урбанист на сръбската столица е да бъдат отличени със „Зелена столица на Европа" през 2022 г. Той допълни, че София е претърпяла съществена промяна от предишното му посещение тук преди 10 години, а с арх. Здравков очакват бъдеща съвместна работа по много проекти, тъй като двете столици са идентични в много отношения: гео-политика, социален статус, потенциал, финансиране и др. Арх. Фолич ще разчита на съдействие от София за доклада на Ян Геел, по чиито проекти работят и в Белград.

 

 

Трансформацията на града започва от центъра и промяната винаги е трудна.  Не може да се реализира наведнъж и трябва да се съобразяваме с обичаите и традициите, каза главният архитект на Белград Милутин Фолич. Трябва да се вслушваме в мнението на гражданите, но решението трябва да се вземе от експертите, смята той, защото мнението на гражданите може да е деструктивно.

 

„Когато миналата година в Белград започнахме да правим пешеходни зони, имаше протести. Сега същите тези хора, които протестираха, са най-големите ни поддръжници. Преди няколко години направихме нова стратегия за развитие и генерален план. Поставихме си 3 основни цели - да изведем индустрията от центъра, да свържем града с реките, които бяха отрязани от жп линии. Премахнахме ги и на тяхно място правим паркове. Третата ни цел е да променим йерархията на транспорта и вместо на колите да дадем приоритет на велосипедистите, пешеходците и обществения транспорт. Виждам, че София си е поставила подобни цели", казва в интервю за „24 часа" Фолич.

 

 

В последните години в Белград са направени 20 000 кв. м пешеходни зони и се планират още 50 000 кв. м. Велосипедистите обаче са едва 1%, а мрежата от велоалеи все още се разработва, както и в София. Според Фолич проблемът е в начина на мислене и условията в града. В Копенхаген през зимата, когато завали сняг, първо се чистят велоалеите, после пътищата, дава пример той.

 

„Хората няма да тръгнат пеш, ако навсякъде по пътя си срещат препятствия. Но ако има хубави тротоари, дървета по улиците, които да правят сянка, пейки, малки площади, хората ще изберат да ходят пеша. Затова е много важно публичните пространства да са приятни и да са изпълнени с функции, които привличат хората. Това се случи с пешеходните зони на Белград. Преди те не бяха приятни, сега се промениха магазините, има хубави пекарни, кафенета. Преди фасадите бяха надраскани с графити, сега никой не драска. Така че не просто променяте тротоарите и настилката, а цялата зона. И това не се отнася само за пешеходните зони, а и за булевардите - когато направите по-широк тротоар, велоалеи, осветление и засадите дървета, може да очаквате, че повече хора ще оставят колите. И това наистина се случва", казва главният архитект на Белград и допълва, че винаги ще има 5% хейтъри, но хората не са глупави, виждат какво се случва и когато „направите промяната, ще получите подкрепата им".

 

Според Фолич застрояването трябва да е контролирано и да не разрушава културно-историческото наследство. На въпрос за мястото на високите сгради той отговаря, че на териториите, освободени от индустрията, в Белград разрешават високо строителство, но в историческия център не се допуска строителство на небостъргачи.

 

Главният архитект на Белград смята, че трансформацията на града трябва да се прави още по-агресивно. „Има една поговорка - ако ще ядеш жаби, прави го бързо", казва той. „София има огромен потенциал. Влюбих се в една от църквите тук - Ротондата. Стоях 5 минути и я гледах. Имате богато наследство от римско време. София има какво да даде на своите граждани и на туристите", допълва арх. Фолич.

 

Трансформация е основната тема и в емблематичната, превърнала се в учебник по трансформация за хората и града книга „Смъртта и животът на големите американски градове" от Джейн Джейкъбс. Тя беше представена на събитието „Разговори за града" от арх. Ани Маркова, председател на Асоциацията на архитектите в България, а книгата може да бъде намерена на българския пазар.

 

 

 
още от Новини

още от София