СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Трансформацията на ул. “Съборна“ в София
 Facebook

Трансформацията на ул. “Съборна“ в София18.05.2020 / 11:30 - CityBuild.bg

Ще има реорганизация на движението и паркирането, градски намеси и дребни козметични ремонти с увеличаване на пешеходната зона.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Целта на трансформацията на ул. "Съборна" е да се подобри пешеходното и велосипедното движение, като се оформи своеобразно трасе от НДК през площад „Света Неделя", ул. „Съборна", ул. „Иван Вазов" до Княжеска и до Борисова градина. Проектът беше представен в петък.

 

 

Тъй като ул. „Съборна" е част от проекта за реконструкция на пл. „Света Неделя" на арх. Масимилиано Фуксас, в улицата сега няма да бъдат инвестирани много пари за трайна и пълна реконструкция, а са предложени реорганизация на движението и паркирането на моторни превозни средства, градски намеси и дребни козметични ремонти с увеличаване на пешеходната зона.

 

 

 

 

На ул. „Съборна" се предвижда забрана за движение на моторни превозни средства и премахване на режима на паркиране „Синя зона" от пл. "Св. Неделя" до ул. "Цар Калоян" и от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър I" (виж карта долу), като е осигурен достъп за обслужващи МПС и в аварийни ситуации. Тъй като проектът на арх. Фуксас предвижда подмяна на настилката от площад „Света Неделя" до ул. "Леге" (където започват жълтите павета), асфалтът, върху който сега са разположени паркираните автомобили, ще бъде боядисан със специална боя в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, за да се получи визуално обединение на пешеходното пространство.

 

 

 

В проекта са взети предвид и нуждите на бизнеса и живущите и затова част от улицата ще остане отворена за преминаване на автомобили - предвижда се еднопосочно движение в една лента в посока от ул. "Леге" към ул. "Цар Калоян". В отсечката ще се премахне перпендикулярното паркиране до северния тротоар и ще бъдат обособени места за успоредно паркиране покрай южния тротоар. Предвиждат се две нови сигнализирани пешеходни пътеки през ул. „Леге", облагородяване на зелената площ при кръстовището и засаждане на нови дървета в нея.

 

 

 

 

Достъпът до Градската градина става по-удобен и безопасен с първата в София широка пешеходна пътека на кръстовището с ул. „Княз Александър I", с премахване на уличната ограда пред входа на градината и поставяне на велостойки, с преместване на паркоместата, както и поставяне на ново осветление за подобрена пътна безопасност.

 

 

 

С премахване на паркирането в различните части на улицата ще бъдат отстранени табели, антипаркинг елементи и маркировка, които възпрепятстват пешеходното движение и/или компрометират облика на улицата. Ще бъдат ремонтирани компрометирани настилки.

 

На цялата улица се предвижда допълване на съществуващата дървесна растителност с кашпи с подходящи видове, а зелените площи ще бъдат облагородени.

 

 

В разширените пешеходните пространства ще бъдат поставени пейки, осветление, велостойки, табла за ориентиране и други, като се подчертава характера на улицата и като публично пространство.

 

 

Вече освободеното от автомобили място повишава удобството за преминаващите пешеходни потоци. Ще се подобри достъпността и мобилността на хора от различни възрастови групи и хора с различни двигателни възможности.

 

След трансформацията на ул. „Съборна" ще могат да се осигурят възможности за организиране на събития и други временни дейности, свързани с културния или социален живот.

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София