СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Как се трансформира градът чрез включване на местните жители?
 Facebook

Как се трансформира градът чрез включване на местните жители?16.11.2018 / 14:30 - CityBuild.bg

Водещи експерти в областта на placemaking-a си дават среща в Пловдив.

 

 

Работата с местни общности е много важна за повишаване качеството на жилищната среда. Гражданското участие е незаменим ресурс, който осигурява устойчивост в подобряването на градската среда, възможност за повишаване на инвестициите, както и изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между Общината, НПО сектора и гражданите.

 

Качеството на градската среда и оформлението на публичните пространства засягат всички нас като жители. В момента сме свидели на куп от грешни практики, които водят до влошено качество на реализираните проекти и отдалечаване от общата цел - качествена промяна на градската среда. Как това може да се промени?

 

На 1 декември от 09:00 часа в залата на "Фондация Пловдив 2019" на ул. "Екзарх Йосиф" 16 в Тютюневия град в Пловдив ще се проведе конференцията  „Placemaking Connected". Събитието ще събере български и европейски експерти от областа на 'placemaking-a'/мястосъздаването, за да постави начало на регионална плейсмейкинг мрежа в България. Участниците ще имат възможност да се запознаят с иновативни идеи за трансформиране на градски пространства и възможности за приложение на алтернативния подход 'placemaking'. Чрез него вече 2 години организаторите на конференцията - сдружение "БГ Бъди Aктивен", заедно с урбанистите от сдружение "|Не|Формално", облагородяват публичната среда в редица български градове чрез проекта "_Място".

 

 

Теми на конференцията са промяната на градската среда чрез метода 'placemaking', ролята на местните граждани и как чрез подход отдолу-нагоре те могат да бъдат овластени да идентифицират проблемите в средата около тях, да предлагат решения и да работят за реалната промяна на пространствата. „Placemaking connected" ще представи добри практики, препоръки и план за действие за развитие на средата в квартала в сътрудничество с жителите, бизнеса и местната власт.

 

Форумът ще даде подиум на повече от 10 лектори, които ще разкажат за своя опит във въвличането на местните жители в трансформирането и поддръжката на градската среда. Конференцията ще предложи серия от теми, специфични сесии, дискусии и работилници, които са базирани на практически опит и успешни проекти в контекста на европейския 'placemaking'.

 

Част от говорителите, които ще може да чуете, са: Йерун Лавен & Рене Хойманс (Stipo NL, Ротердам); Ариадна Мигел Аменгуал (община на Барселона); Вивиан Доумпа (Stipo, Солун); Рамон Марадес (Марина на Валенсия); Владимир Ус (Асоциация Оберлихт, Кишинев); Фредрик Линдстол (Glådstad, Стокхолм). Общото между всички участници във форума е, че не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда.

 

 

Събитието ще се проведе на английски език с превод на български.

Събитието ще бъде със свободен достъп, но е необходима регистрация.

Събитието във фейсбук - тук.

Програма - тук.

 

Събитиeто "Placemaking connected" е част от ключовия проект ФОРУМ 2019, който включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Събитието ще бъде част от програмата на европейската 'placemaking' мрежа, развиваща обща платформа за професионалисти от целия континент. Освен това то цели да отвори дискусията за координирано 'placemaking' движение на Балканите за създаване на устойчива и качествена градска среда.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано