СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Третокурснички в УАСГ с втора награда за маломерна архитектура
 Facebook

Третокурснички в УАСГ с втора награда за маломерна архитектура24.02.2020 / 10:28 - CityBuild.bg

Биляна Апостолова и Славена Тодорова бяха отличени в международния конкурс MICROHOME 2019.

 

 

Конкурсът с мото "Small living, huge impact" поставя на фокус проекти „с малък мащаб, но с голяма идея". Заданието е проектира жилище с разгъната застроена площ до 25 кв. м., което да бъде природосъобразно и с иновативни решения. Следвайки напътствията на арх. Мирослав Гюнелиев, Биляна и Славена, студенти трети курс в Университета по архитектура, строителство и геодезия със специалност „Архитектура", се обръщат към историята на маломерните жилища - иглута, юрти, първобитни дървени палатки. Оттам извличат общата идея за плановото разпределение и за геометрията на цялото пространство, съобщи „Стройинфо".

 

 

„Искахме да създадем пространство, което не се възприема като 25 кв. м, а дава усещане за отвореност. Опитахме се да наместим минималните функции за живот в различни форми, буквално в геометричните фигури. Опитахме се да го организираме по такъв начин, че да има единност и в същото време зониране, степенуване на пространството. Това е и другата причина да изберем кръглата планова форма, защото тя дава интимност, но и отваря пространството навън", казват авторите на проекта.

 

 

„Тъй като няма как да заложим пълноценно всички зони в това пространство, разположихме по няколко функции в една зона, които могат да се променят. Например в кухнята масата се отваря и тя може да се използва както за хранене, така и за две работни места. От друга страна, има living space, което може да се превърне и в спалня.   Пространството се променя спрямо потребностите. В заданието е посочено, че трябва да отговаря на тези функции, които са нужни на младо семейство от двама души. Ние си представихме работещи млади хора, които живеят по модерен начин и могат да работят от вкъщи", обясняват Биляна и Славена.    

 

 

Те са искали тяхното решение да бъде подходящо за всякакъв климат и терен. Оттам идва и името - „Mikado".  Проектът е като кутийка с клечки - може да бъде построен само от дървени талпи. Клиентът взима кутийката и създава структурата сам. Друга особеност е, че „сградата" е покрита с три „кожи" - стъклена, текстилна и плътна, които се модифицират спрямо клиента и локацията. Съчетанието между кожите отговаря на определен тип климат. Например, ако има плътна част и отвън стъкло, тя е за по-студен климат. Чрез пречупването на светлината през стъклото плътният елемент акумулира топлина и я отдава навътре вечер. Този подход е подходящ за резки температурни амплитуди, например в пустини. 

 

 

„Колкото до самата конструкция и талпите, донякъде почерпихме вдъхновение от лекцията на Кенго Кума. Самият подход е за използване на малки по размер еднотипни модулни елементи, които могат да бъдат произвеждани на местно ниво. Това може да се случи от какъвто и да е дървен материал във всяка част на света", казва още Биляна Апостолова и Славена Тодорова.

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от EuroBuild