СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Трябва да се търсят начини програмата за енергийна ефективност да не спира
 Facebook

Трябва да се търсят начини програмата за енергийна ефективност да не спира09.04.2020 / 13:27 - CityBuild.bg

Това каза изпълнителният директор на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) и председател на секция „Изолации" към Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Йордан Николов.

 

Той беше гост на поредното издание на рубриката „Код Строител", реализирана съвместно от КСБ, вестник „Строител" и Радио София на БНР. Във фокуса на разговора бяха какви са задачите на секция „Изолации", бъдещето на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС) и други актуални въпроси, касаещи сектор „Строителство".

 

 

„Не мога да оценя Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПМЕЕЖС) по друг начин, освен положително. Тя беше полезна и за изпълнителите - строителните фирми, и за производителите и доставчиците на материали. Програмата беше сериозно предизвикателство за всички тях, но осигури много работа. Даде възможност за развитието и на съществуващи компании, и на нови фирми. НПМЕЕЖС показа, че с внедряването на мерки за енергийна ефективност крайният потребител получава по-високо качество на живот", каза инж. Николов. 

 

Според инж. Николов качеството на санираните сградито е различно - има обекти, които са изпълнени по-добре, а при други не са постигнати максимални резултати. „Това е свързано с цялостния процес на управление на проектирането и строителството. Проблемите са много и ние от БАИС непрекъснато ги поставяме. За мен една от причините да не се постигне навсякъде отлично качество е, че не се проектира както трябва. Без подробен проект, който да дава точни указания и детайли на изпълнителя, не може да очакваме висок резултат. Предстои още много работа по отношение на нормативната база, за да се даде възможност и да се изисква необходимото проектиране", каза и допълни, че друг проблем е подготовката на кадри, който също е много сериозен. „Загубихме доста хора, които заминаха в чужбина", добави той. 

 

По отношение на продължаването на ­НПМЕЕЖС  инж. Йорданов посочи, че в трябва да се търсят начини програмата за енергийна ефективност да не спира. Да се намерят най-правилните подходи на базата на опита, който се натрупа, за да може голям процент от сградите в България да отговаря на съвременните изисквания за енергийна ефективност.

 

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува много подробен анализ, който показва, че има над 700 хил. сгради у нас, които трябва да се санират. Този процес трябва да обхване не само жилищните сгради. Не може да очакваме, че обществените здания, хотели, болници, търговски центрове, складове и индустриални сгради могат да останат извън него. Нашето становище е, че за да се определи необходимият ресурс, трябва да се направи паспортизация на сградите, за да се оцени подробно тяхното състояние. Да се набележат сградите, които най-много се нуждаят от саниране, и тогава да се изготви нова стратегия, каквато всъщност в момента се разработва, да са ясни конкретните мероприятия и стимули. Има много неща, които трябва да се обсъдят, да се решат редица проблеми в нормативната база - като Закона за управление на етажната собственост, който показа изключително много недостатъци по време на реализацията на НПМЕЕЖС, както и нормите за проектиране на изолационните работи и т.н.", категоричен бе председателят на секция „Изолации".

 

Беше засегната и темата за Зелената сделка на Европейската комисия и какви ще са предизвикателствата у нас.  „Зеленият пакт е нещо ново. За момента нямаме конкретните измерения, облечени в европейски документи и директиви. Но посоката е ясна - трябва да се върви към намаляване на въглеродните емисии, да се направи оценка на целия въглероден отпечатък. Вероятно ще се наложи нормативната база и съответните технически изисквания да бъдат променени. Най-важното е подходът, който ще се избере, да бъде рационален, и да определим кое е най-ефективно и полезно както за държавата, така и за света", коментира той. 

 

Инж. Йордан Николов разказа още какви ще са приоритетите на секция „Изолации" към КСБ до края на годината. Той сподели, че основните задачи ще са свързани с инициативата на КСБ за връщане на правилника за изпълнение и приемане на СМР. „Оказа се, че след отмяната на ПИПСМР преди години се усети липсата на критерии, по които да се оценява качеството на извършените строителни дейности. В тази връзка КСБ инициира обновяването на правилника, който ще бъде въвеждан поетапно в различните направления на сектора. Секция „Изолации" заедно с БАИС пое ангажимент да изготви документи в това направление изолации и да ги предложи на КСБ за утвърждаване", завърши инж. Николов. 

 

Източник: Вестник "Строител"

 

 
още от Новини

още от Баш майстор