СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Тромави са процедурите в общините за възстановяването на минералните бани
 Facebook

Тромави са процедурите в общините за възстановяването на минералните бани22.03.2016 / 16:43 - citybuild.bg

Това отново стана ясно на дискусия, организирана от инициативния комитет Термално-Нормално.

 

 

Липса на ентусиазъм показват общините по отношение на критичното състояние на прочути преди години термални центрове, много от които строени с обществени дарения и регистрирани като паметници на архитектурата. Това стана ясно по време на дискусия в неделя, организирана от Инициативния комитет Термално-Нормално - сформиран от граждани, които търсят решение за спасяването на сградите на минералните бани в столицата, и по-специално за тази в най-окаяно състояние - банята „Овча купел". Там проблемът е с различната собственост на минералната вода и на самата сграда - едната общинска, другата - държавна.

 

Дискусията в музея „Земята и хората" в рамките на панела „Водно кино" беше отворена със среща с фотографа Здравко Йончев, който преди време насочи вниманието на обществото към рушащите се минерални бани в столицата и други сгради, паметници на културата (утре той открива изложба „Архитектурния завет на миналия век" в НДК).

 

 

Подписка в подкрепа на възстановяването на изоставените минерални бани на София правят от инициативния комитет „Термално-Нормално". „София има 42 минерални извора с 8 различни вида вода. Шокиращо e, че днес най-емблематичните минерални извори и бани на София са неизползваеми. Прекрасни сгради - паметници на културата, са заключени, рушат се и изчезват лека полека, потънали в забрава. Не искаме повече това да продължава и трябва промяна! Нещата все още са поправими!", казват от организацията.

 

 

Целта ни е София да стане европейски балнеоложки център, каза инж. Ваня Николова, началник отдел „Минерални води" към Столична община. Тя уверяваше участниците в дискусията, че работят по програма за реконструкция на минералните бани и превръщането им в работещи центрове, че вече имат резултати и са отворени към сътрудничество с граждански организации. 

 

 

Според Антоанета Салфидж от сдружение "Аз обичам водата" и инициативата Термално-Нормално, условията в търговете са такива, че концесионерът не вижда перспектива за възвръщаемост на инвестицията. Идват доста кандидати, но анализите показват, че концесията не им е изгодна заради бавно възвръщане на средствата, каза във връзка с банята в Банкя инж. Ваня Николова.

 

 

„Вие самата изглеждате ентусиаст, но Столична община не изглежда така", обърна се към инж. Николова арх. Ивайло Захариев от L6 studio. „Ако за банята в Банкя не се намери концесионер, общината да отдели средства от бюджета си. Нека не говорим колко е трудно, а за стъпките, които трябва да се предприемат", каза той. 

 

 

 

 

Снимки: citybuild.bg 

 

*Очаквайте интервю с арх. Надежда Сучева от инициативата Термално-Нормално.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано