СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Търси се изпълнител за реставрацията на художествената галерия в Пловдив
 Facebook

Търси се изпълнител за реставрацията на художествената галерия в Пловдив12.04.2018 / 13:36 - CityBuild.bg

Поръчката е на стойност 875 000 лв. без ДДС.

 

Градската художествена галерия търси изпълнител за реставрацията и реиновирането на сградата, в която е подредена постоянната експозиция в Стария град. Обществената поръчка е обявена веднага след великденските празници. Срокът за изпълнение е 10 месеца, съобщи plovdivtime.bg.

 

Според изготвения проект след ремонта многократно ще бъде увеличена експозиционната площ с помощта на предстенна обшивка, която ще обхожда фасадните стени с изключение на главната фасада. Ще бъде подменена дървената дограма по модел на оригиналната, но с изключение на главната фасада, всички останали прозорци ще останат скрити зад обшивката, без това да личи, ако се гледа отвън. Библиотеката на втория етаж и част от подпокривния етаж също ще влезе в обемите на експозиционните площи.

 

Според проекта на арх. Петко Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Иван Костадинов от "АРКО студио" с ограничаването на естествената светлина с помощта на равномерно и постоянно изкуствено осветление, аранжирано и вградено в окачени тавани, експозициите ще бъдат по-добре експонирани и осветени. Залите ще имат окачени тавани, разработени като съвременна интерпретация на тежките импозантни тавани с високи корнизи, типични за неокласическите стилове от края на 19 век, към които се причислява и сградата на Галерията.

 

 

Сградата ще се сдобие и с нови настилки, които ще бъдат монтирани върху оригиналния под на сградата. Върху старото дюшеме ще бъде поставено ново от чамова дървесина, обработено с грундове и лакове. Тази настилка е подходяща и максимално се доближава до оригиналната същност на сградата.

 

Дървената покривна конструкция ще бъде запазена с помощта на пожароустойчив гипсокартон в подпокривното пространство. Носещите елементи също ще бъдат облечени с такъв. Керемидите на покрива ще бъдат подменени с нови, устойчиви, в цвят по препоръка на проектантите. 

 

Най-деликатната част по работата е свързана с реставрирането и съхранението на фасадните елементи. Те са съхранени в оригиналния си вид, а в проекта е предвидено изкърпване на компрометираната мазилка и орнаменти и възстановяването на оригиналното оцветяване на сградата.

 

Хранилището за икони ще е сдобие с нова подова настилка, предстенна обшивка с топлоизолация  от каменна вата, която да затвори прозорците в помещението по изискване на директора на галерията с оглед на изискуемите условия за съхранение на икони.

 

 

Ще бъде подменена старата дървена стълба, свързваща горните етажи с подпокривното ниво. Тя ще бъде метална с противопожарно обезопасяване и димоуплътнени прегради.

 

След ремонта сградата ще има авариен евакуационен изход за двата типови експозиционни етажа, посредством външна евакуационна метална стълба, разположена на южната фасада. Тя е максимално неутрална като дизайн и не нарушава основния силует на сградата, тъй като се намира на най-незабележимата фасада от основния поглед - когато се човек се движи по ул. „Съборна", уточняват проектантите.

 

След основния ремонт сградата ще е достъпна и за хора в неравностойно положение посредством вътрешен асансьор до всички нива, както и външна рампа - от нивото на двора до първата асансьорна спирка.

 

Предвижда се бъдещо ново застрояване, покриващо частично калканна стена на сграда в съседния урегулиран имот. Новият обем е ситуиран по начин да не пречи на визуалното възприемане на западната фасада на сградата на Градската художествена галерия от ъгъла на ул. "Стоян Чалъков" и ул. „Съборна". Проектираният обем - малка галерия за графика, ще обогати пространствено и смислово площадното пространство пред галерията.

 

 

Офертите за ремонта и реставрацията ще бъдат приемани до 14 май.  Те ще бъдат отворени ден по-късно.

 

Бившата Девическа гимназия на ул. „Съборна" 14, където днес се помещава Галерията, е творение на арх. инж. Йосиф Шнитер. Сградата е архитектурно-строителен паметник на културата с местно значение. Построена е в характерния за него класицистичен стил - с триъгълен фронтон, засводени прозорци, пиластри във вид на полуколони и силно профилирани конизи, подчертаващи хоризонтализма на сградата.

 

Фасадите са съхранени в автентичния си вид и са в сравнително добро състояние, тъй като преди около 10 години са били реставрирани. С новия проект ще бъде възвърнато оригиналното оцветяване в първоначалните тонове, установени при разкривки от реставратора Райна Млеканова. Реставраторската работа по орнаментите трябва да бъде извършена от лицензиран според чл. 165 от Закона за културното наследство специалист.

 

 
още от Новини

още от Страната