СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Търси се консенсус по Плана за управление на „Комплекс Калиакра“
 Facebook

Търси се консенсус по Плана за управление на „Комплекс Калиакра“08.08.2017 / 16:44 - citybuild.bg

Работни групи ще решават въпроси в областта на земеделието, енергетиката, строителството и акваторията в трите защитени зони в района.

 

Към Междуведомствената работна група, която координира прилагането на мерки по изпълнение на решението на Съда на Европейския съюз по казуса „Калиакра“, ще бъдат сформирани четири подгрупи. Те ще търсят решения по конкретно възникналите въпроси в областта на земеделието, енергетиката, строителството и акваторията в трите защитени зони в района на Калиакра – „Калиакра“, „Комплекс Калиакра“ и „Белите скали“. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща на всички заинтересовани страни по казуса с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов.

 

В инициирания от премиера Борисов разговор бяха представени всички гледни точки, защитаващи различните обществени интереси. На срещата стана ясно, че основният проблем за различните заинтересовани страни е проектът на Интегриран план за управление на защитените зони в района на Калиакра, изготвен от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, а не заповедта, въвеждаща ограниченията в границите на разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи. „Докато нямаме максимален консенсус ще считам, че Планът за управление не е приет“, категоричен беше министър Димов.

 

 

"Ще продължим работата с браншовите организации и собствениците на земи по намирането на баланса, като същевременно гарантираме, че българският данъкоплатец няма да бъде натоварен със санкции и глоби от стотици милиони за дейностите, за които сме осъдени. Вече има съдебно решение и трябва да работим в рамките на изпълнението му“, категоричен бе министър Димов.

 

Заповедта, въвеждаща ограниченията в разпространението на приоритетното природно местообитание 62С0 Понто-Сарматски степи, публикувана в „Държавен вестник“ на 28 юли 2017 г., ще продължи да действа до момента, в който бъде подготвена нова заповед, координирана с кметовете и обсъдена с Брюксел, съобщи министър Нено Димов. Той уточни, че това е необходимо, за да сме сигурни, че ще отговори на решението на Съда на ЕС и няма да се пристъпи към налагане на финансови санкции спрямо България.

 

Собствениците на земи, попадащи в защитената зона "Калиакра", ще бъдат обезщетени. В това увери вицепремиерът Валери Симеонов след срещата. Той уточни, че за целта на Община Каварна вчера са изпратени точните карти с парцелите, които попадат в защитената зона. Така щяло да се окаже, че много от хората е нямало защо да протестират. По-рано Симеонов коментира, че за пустеещи земи собствениците трябва да бъдат обезщетени по начин, различен от този, който ще бъде приложен за обработваеми земи.  

 

Картата във формат *.pdf, визуализираща разпространението на местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи на територията на защитена зона BG0000573 „Комплекс Калиакра" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, ще намерите тук. 

 

Вчера министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела. Двамата обсъдиха възникналия казус „Калиакра”. Премиерът Борисов запозна комисар Вела с развитието на ситуацията в България след издаването на заповедта на министър Нено Димов. Двамата се обединиха около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни. Беше посочено, че българските власти трябва да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане, като същите са обект на оценка от Европейската комисия.

 

Беше подчертано, че европейското законодателство в областта на „Натура 2000” не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа. Премиерът Борисов покани комисар Кармену Вела заедно с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу да посетят България и на място да се запознаят с мерките, които са взети за опазване на защитените територии.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано