СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Търсят идеи за пространството зад Централна минерална баня в София
 Facebook

Търсят идеи за пространството зад Централна минерална баня в София14.02.2020 / 09:30 - CityBuild.bg

В журито на двудневния "ърбатон" "Да се НАГрадим с площад" ще е и главният архитект на столицата.

 

"София има нужда от повече удобни, красиви и смислени градски пространства. Градът има потенциал за промяна, но работещи предложения и сполучливи реализации все още липсват. Пример за това е пространството в центъра на София зад сградата на Централната минерална баня, което е занемарено и неучастващо в активния градски живот. Благодарение на богатата си история и централна локация то може да се превърне в една от най-красивите и функционални части от града", казват от "Спаси София".

 

Пътят към цялостна трансформация на зоната не е лесен и включва много стъпки. Една от първите е приобщаването на площада пред НАГ, който в момента се използва за паркинг. Бързи и малки намеси (като леко градско обзавеждане, арт инсталации и други временни трансформации, озеленяване и информационна система за историята на района ще покажат възможностите и ще демонстрират, че мястото може да бъде използвано не като спалня за коли, а като пълноценно градско пространство.

 

 

"Спаси София" организира за целта двудневен "ърбатон" "Да се НАГрадим с площад" и кани всички студенти по архитектура, ландшафтна архитектура, урбанизъм и дизайн, както и млади вече практикуващи специалисти в тези области, да се присъединят към двудневната работилница за разработка на функционални идеи за намеси в пространството - малки градски намеси, които стимулират нови функции или възстановяват такива, които са били характерни за мястото.

 

 

Под ръководството на ментори участниците ще формират екипи, които да развият цялостна стратегия за намеса в територията по няколко направления:

 

Активиране на историята на мястото – концепция за съвременна информационна система за зоната, която да обхване всички исторически епохи и пластове, характерни за мястото.

 

Градско обзавеждане – концепция за пейки, кошове за смет и други елементи на градския дизайн на новия площад, който ще се оформи на мястото на сегашния паркинг на НАГ.

 

Ново озеленяване – концепция за допълнително озеленяване на зоната с възможност за засенчване на зоните за сядане. Разработване на концепция за адекватно активиране на „Дървото на Левски“ като интегрална част от това място и неговата памет.

 

В състава на журито за работилницата влизат: главният архитект на София арх. Здравко Здравков, Борис Бонев – член на „Спаси София“ и независим общински съветник, арх. Анета Василева - съосновател на WhATA и преподавател в УАСГ, урб. Нурхан Реджеб – съосновател на студио place.make, и арх. Доника Георгиева - съосновател на Ателие 3 и преподавател в УАСГ. След приключване на работилницата журито ще селектира най-добрите и приложими проекти, които ще бъдат доразработени и реално изпълнени на терен.

 

 

Програма на събитието вижте тук.

Запишете се за участие тук.

Всички документи, подложки и информация за пространството може да намерите тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано