СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Централната пешеходна зона във Враца ще бъде напълно обновена
 Facebook

Централната пешеходна зона във Враца ще бъде напълно обновена17.04.2018 / 11:32 - CityBuild.bg

Подписан е договор за безвъзмездна финансова помощ с МРРБ на стойност над 6 милиона лева.

 

Община Враца ще започне изпълнението на проект за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона в града. Проектът е част от Инвестиционната програма на местната администрация и се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. В края на месец март беше открита процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи по централната градска част. Очаква се реалното строителство да започне в средата на юни.

 

Предвидените дейности по проекта са свързани с обновяване и модернизиране на бул. „Никола Войводов” и площад „Христо Ботев“ с прилежащия парк до църквата „Св. Николай Мирликийски“. Целта е да се постигне единна концепция, която включва пешеходни настилки, велосипедни алеи, цветово оформление и художествено осветление, указателни знаци, енергоспестяващо улично осветление, както и различни форми на градско озеленяване.

 

 

В рамките на проекта съществуващите дървесни видове няма да бъдат премахвани, с изключение на тези, които са изсъхнали. Предвижда се засаждането и на нови растителни видове и дървета, които са специфични за географските ширини. Целта е да се увеличат значително зелените площи, както и да бъдат изградени изолиращи ивици – или така наречената ветро -, шумо - и прахова бариера. Новите дървесни видове ще са с по-голяма цветна корона, която позволява украсяване през есенно-зимния период.

 

Проектантите подчертават, че настоящият проект е разработен на база оценка от страна на 7-членна комисия от експерти, създадена със заповед от 12.2014г. В допълнение специалистите посочват, че през 2015 година е извършено публично оценяване от населението. Мнозинството от участвалите граждани са гласували за настоящия идеен проект.

 

Строителните дейности ще се извършват поетапно, съгласно утвърдена и предварително публично оповестена схема. Предстои монтирането на информационни табла в различните зони, на които ще бъдат поставени графични изображения на идейния проект, одобрен от гражданите. Проектантите уточняват, че визуализациите са спомагателни средства, тъй като реалните строителни дейности се извършват по чертежи и архитектурни планове.

 

 
още от Новини

още от Страната