СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арт център изгражда Англо-американското училище в София
 Facebook

Арт център изгражда Англо-американското училище в София12.10.2017 / 13:14 - citybuild.bg

Проектът е на стойност 10 милиона евро и се очаква да бъде завършен в края на октомври 2018 година.

 

Anglo-American School of Sofia стартира строителството на нов Арт център. Той ще бъде оборудван с най-съвременните технологии за озвучаване, аудиовизуални изкуства и мултимедийни презентации. Сградата ще бъде на два етажа с разгъната площ от 6500 кв.м. Тя ще включва театрална зала с 350 места, зали за музика, изкуство, роботика, стаи за мултимедийно обучение и офиси. Сградата ще има максимално висок клас енергийна ефективност.

 

 

Новият артцентър на Англо-Американскотoучилище в София предвижда редица иновативни решения с цел максимално спестяване на енергия, вода и опазване на околната среда. Сред тях са:

 

  • „Хладен покрив" - покривът на сградата ще бъде изграден по специална технология, за да постигне оптимален индекс на отразяване на слънчевите лъчи обратно в атмосферата. По този начин сградата няма да се нагрява прекомерно през лятото и ще се намалят разходите за климатизация.

 

  • Неутрализиране на въглеродния отпечатък при отопление - чрез използване на биомаса за отопление на сградата, пречистваща инсталация и филтри на комините. По този начин почти изцяло се неутрализира въглеродният отпечатък на сградата. Възможен източник на биологично гориво за отопление са пелети от кюспе, получено след преработката на слънчогледа.

 

  • 40% икономия на вода - с помощта на високоефективни смесители и нулево използване на питейна вода за напояване на зелените площи и почистване на тоалетните. За целта към сградата ще бъде изграден специален резервоар за дъждовна вода.

 

  • Удобства за енергийно-ефективни превозни средства и велосипеди - преференциални паркоместа, съблекални и душове близо до входа на сградата (за велосипедистите).

 

  • Международен сертификат за енергийна ефективност - артцентърът ще бъде първата в България професионална сграда за аудиовизуални изкуства, която се очаква да получи Gold сертификат от LEED. Към момента всички сгради в кампуса на Англо-Американското училище в София са сертифицирани с оценка Gold. LEED e най-широко използваната рейтингова система за енергийна ефективност в света.

 

 

 
още от Новини

още от София